Timisoara

Artist Talk, Jurnal de Romania

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
637

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 19 septembrie 201818:30

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Invitație la Artist Talk, Jurnal de România. Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara are plăcerea de a vă invita miercuri, 19 septembrie, 2018, începând cu ora 18.30, la o sesiune de discuții alături de distribuția spectacolului Jurnal de România. Timișoara, regizat de Carmen Lidia Vidu. La întâlnire vor participa și personalități din mediul cultural local și național: actori, arhitecți, scriitori, manageri culturali, activiști, etc., dar și membri ai administrației locale. Scopul întâlnirii este medierea unui spațiu comun de dialog pe marginea calității culturale, sociale și politice a Timișoarei, viitoare Capitală Culturală a Europei în 2021. Evenimentul va avea loc la Centrul de Arte Diverse, MISC., aflat pe Splaiul Nicolae Titulescu, în incinta fostei fabrici de țigări, și va fi moderat de către scriitorul Robert Șerban.
Jurnal de România. Timișoara este cea mai recentă producție a Teatrului German de Stat Timișoara. Din distribuție fac parte actrițele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török. Spectacolul se alătură unei serii care mai cuprinde Jurnal de România. Sfântul Gheorghe, Jurnal de România. Constanța, (prezentate cu deosebit succes pe scena Schauspielhaus – Casa Teatrului – din Viena) Jurnal de România. Jurnal de musulman și Romanian Diary.Confessions of Faith. Premiera va avea loc pe scena Teatrului German, vineri, 4 octombrie, 2018, începând cu ora 19.30, iar în 2 și 3 octombrie, de la aceeași oră, Teatrul îi va găzdui pe actorii de la Sfântul Gheorghe și Constanța, care își vor prezenta, la rândul lor, spectacolele publicului timișorean.
Jurnal de România.Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.
Prin urmare, în pregătirea spectacolului, și pentru a sedimenta importanța unui demers precum Jurnal de România.Timișoara, Teatrul German va organiza o dezbatere deschisă cu privire la însemnătatea Timișoarei și la oportunitățile pe care orașul le oferă locuitorilor săi în dezvoltarea personală și profesională. Printre temele abordate vor fi istoria recentă, identitatea multiculturală, feminismul ca egalitate de șanse, patrimoniul cultural și arhitectural, efortul ascuns al noilor forme artistice, relevanța activismului cultural și social, etc.
Printre cei invitați la dezbatere se numără: Victor Popovici, Roxana Morun, Levente Kosma, Ovidiu Hrin, Otilia Hedeșan, Vlad Marko Tollea, Adriana Babeți, Mirela Vlăduți, Georgia Harasim, Mihaela Tilinca, Dana Sarmeș, Smaranda Vultur, Lucian Vasile Szabo, Goran Mrakić, Nicoleta Ciocov, Oana Doboși Potcoavă, Raluca Selejan, Brîndușa Armanca, Andrea Reisz, Robert Reisz, Andrei Ursu, Andrei Condoroș.
Scopul evenimentului o reprezintă accentuarea răspunderii uriașe pe care orașul o are în identificarea și în înlesnirea priorităților culturale și sociale, dar și responsabilitatea mediului artistic local de a se implica activ în dezvoltarea și educarea întregii comunități.