Timisoara

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989

Detalii ONG/organizaţie

Adresa
Timisoara, Strada Oituz, nr. 2 B
Telefon
0356100105, 0256294936
Web
http://www.memorialulrevolutiei.ro
Categorie
ONG şi organizaţii
Modificat
acum 12 luni si 2 saptamani
Vizualizari
1678

Voteaza & Distribuie

Prezentare ONG/organizaţie

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989

Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 decembrie 1989 Timisoara, Centrul National de documentare, cercetare si informare publica privind revolutia din 1989. Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990 cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Din 1990 până în 1999 Asociaţia a realizat un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente, ridicate în oraşul nostru în zonele represiunii din Decembrie 1989.

Începând cu anul 1996, în cadrul Memorialului funcţionează:
Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989. Primăria municipiului Timişoara a oferit asociaţiei un imobil din centrul civic al oraşului. Este vorba de o clădire din secolul al XVIII-lea, în stil baroc, o construcţie-monument. Clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care a fost nevoie de importante lucrări de consolidare şi amenajare, care încă nu s-au încheiat. Fondurile din care s-au plătit reparaţiile, consolidările şi construcţiile au fost decontate din alocaţiile anuale de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii şi Cultelor (majoritatea), şi din donaţii sau sponsorizări.Prin Legea nr. 46/2000, Memorialul Revoluţiei a fost declarat obiectiv de interes naţional.

Scopul declarat al asociaţiei este de a deveni, prin Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică, un mijloc operativ de informare referitoare la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România. Suntem deschişi pentru colaborare cu fundaţii, instituţii şi centre de cercetare cu obiect de activitate similar. Dorim să concentrăm, în spaţii funcţionale şi cu tehnici adecvate, mărturii de istorie orală pe suport celulozic, audio, video şi digital. În prezent, se lucrează la transferarea întregii baze de date în format digital.

În cadrul asociaţiei funcţionează:
- Sala pentru documentare şi cercetare
- Sala pentru arhivare audio-video
- Arhiva pentru documente scrise şi presă
- Sălile expoziţionale (muzeu)
- Biblioteca
- Capela Eroilor Revoluţiei.

Filtre ONG/organizaţie

Zone din Timisoara: Tipografilor