Timisoara

Atacurile de panica: Cum se manifesta si cum le putem trata cat mai eficient?

Atacurile de panica: Cum se manifesta si cum le putem trata cat mai eficient?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
Target Web
Vizualizari
610

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Desi poate parea un lucru paradoxal, teama este unul dintre cele mai eficiente mecanisme de aparare ale organismului in fata pericolelor iminente, care uneori ne pot chiar pune viata intr-un real pericol. Asadar, este un lucru cat se poate de normal si de firesc sa ne fie teama de anumite lucruri si siutiatii, mai ales de cele cu care nu ne-am confruntat inca. Atunci cand aceasta teama devina una intensa si apare brusc, fara existenta unui pericol real, putem vorbi despre atacuri de panica.

Privind lucrurile din exterior, este posibil ca atacul de panica sa nu para a fi o afectiune foarte grava, insa realitatea este cu totul si cu totul alta. Atacurile de panica pot fi foarte ingrijoratoare si uneori pacientii pot chiar simti ca lucrurile au scapat complet de sub control, insa in realitate situatia cu care se confrunta este de cele mai multe ori una care nu prezinta niciun fel de pericol pentru pacientul in cauza.

Problema de baza a atacurilor de panica reiese din faptul ca acestea au un impact negativ asupra calitatii vietii. Atacurile de panica debuteaza de cele mai multe brusc, astfel ca in timp pacientii vor trai in mod constant cu teama ca vor trebui sa treaca in curand printr-un nou episod. Din pacate, atacurile de panica pot aparea in orice moment: cand esti la mall, cand conduci, in timpul unei intalniri de afaceri, inainte sa adormi, oricand. Pentru ai intelege mai bine ce presupune un atac de panica, este necesar sa aruncam o privire atenta asupra simptomatologiei acestei afectiuni.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale atacurilor de panica?
Simptomatologia atacurilor de panica este una destul variata si difera de la un pacient la altul, insa exista totusi cateva simptome care apar in marea majoritate a cazurilor. Senzatia de pericol iminent, transpiratiile, palpitatiile sau teama de a pierde controlul sunt doar cateva dintre cele mai frecvente simptome care pot aparea in cazul pacientilor care sufera de atacuri de panica. Persoanele care sufera de atacuri de panica pot chiar sa ajunga in punctul in care vor evita sa mai desfasoare anumite lucruri (sa iasa din casa, sa intre in contact cu alte persoane, etc) din teama ca simptomele pot sa revina oricand.

Care sunt factorii care duc la aparitia atacurilor de panica?
Asa cum probabil era de asteptat, atacul de panica este o afectiune complexa, care are in substrat o serie de factori generatori. O teorie sustinuta intr-o oarecare masura ne spune ca pacientii care sufera de tulburare de panica au o vulnerabilitate neurofiziologica predispozanta care poate interactiona cu stresorii specifici din mediu, ceea ce favorizeaza aparitia bolii. Pe langa acest lucru insa, mai pot fi inclusi pe lista si: mostenirea genetica, stresul major, temperamentul mai sensibil la stres etc.

Cum tratam atacurile de panica?
Tratamentul atacurilor de panica are ca si scop principal reducerea intensitatii si a freventei acestora, ceea ce presupune in mod automat si o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii. Principalele optiuni de tratament sunt reprezentate de psihoterapie si de medicatie specifica. Trebuie insa avut in vedere faptul ca atacurile de panica desi desemneaza o afectiune de sine statatoare, ea se poate manifesta diferit, astfel ca tratamentele trebuie in mod cert personalizate.