Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Beneficiile unei ecografii abdominale. Ce trebuie să știi despre această investigație

Beneficiile unei ecografii abdominale. Ce trebuie să știi despre această investigație

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
285

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ecografiile folosesc ultrasunete pentru a crea imagini din interiorul corpului. Acestea pot ajuta doctorii să observe organele și orice potențiale schimbări anormale. În cazul ecografiilor abdominale, acestea evidențiază organele din interiorul abdomenului în timp real, cum ar fi rinichii, ficatul, pancreasul sau splina, printr-o metodă sigură și nedureroasă. Dacă medicul ți-a recomandat o ecografie abdominală, citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe informații atât despre investigație în sine, cât și despre beneficiile și avantajele ei.

De ce este recomandată o ecografie abdominală


Chiar dacă investigația este neinvazivă și nedureroasă, medicul va discuta totuși cu tine despre pregătirea pentru ecografia abdominală, deoarece există anumite cerințe specifice, în funcție de obiectivul investigației. Această procedură poate fi recomandată, atunci când medicul suspectează una dintre următoarele afecțiuni sau probleme de sănătate:

  • calculi renali (pietre la rinichi);
  • pancreatită;
  • apendicită;
  • organ mărit, cum ar fi splina, rinichii sau ficatul;
  • cancer;
  • tumori;
  • hernie etc.

Mai mult decât atât, deoarece investigația cu ultrasunete oferă imagini în timp real, ecografia abdominală poate fi folosită și pentru a ghida anumite proceduri cum ar fi drenarea unui chist sau abces, realizarea unei biopsii abdominale sau examinarea circulației sangvine din abdomen.

Beneficiile ecografiei abdominale


Ecografia prezintă câteva beneficii specifice, motiv pentru care este una dintre cele mai cerute și efectuate proceduri. Cele mai importante beneficii ale aceste investigații includ:

  • lipsa durerii - chiar dacă poate exista un anumit grad de disconfort (în funcție de persoană și caz), realizarea unei ecografii abdominale nu necesită incizii, ace sau injecții, ceea ce face ca această procedură să fie neinvazivă și nedureroasă.
  • evitarea expunerii la radiații - spre deosebire de tomografia computerizată (CT) sau radiologia tradițională, ecografiile nu folosesc raze x pentru a crea imagini din interiorul corpului, ceea ce înseamnă că pacientul nu va fi iradiat.
  • analizarea țesuturilor moi - imaginile țesuturilor moi sunt mult mai clare atunci când sunt realizate prin ecografie, comparativ cu metodele bazate pe raze x.
  • procedură mult mai accesibilă - spre deosebire de tomografia computerizată sau de imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN), ecografia este mult mai ieftină și mai accesibilă pentru pacienți.
  • nivel mai ridicat de siguranță - până în acest moment, nu sunt cunoscute efecte secundare asociate cu această procedură, pe termen scurt. Asta înseamnă că ecografia este mai sigură decât alte opțiuni investigative disponibile.

La ce să te aștepți în timpul unei ecografii


În funcție de obiectivul investigației, medicul îți poate oferi instrucțiuni specifice, care pot include evitarea alimentelor și a băuturilor cu câteva ore înainte de ecografie, sau consumul unei cantități ridicate de apă și evitarea urinarii, pentru a asigura că vezica este plină. Este importantă respectarea instrucțiunilor, pentru ca medicul să observe cât mai clar structurile și organele din interiorul abdomenului.

La fel de importanta este și vestimentația, pentru ca doctorul să poată accesa ușor abdomenul. Înainte de a începe procedura, va fi aplicat un gel pentru ca transductorul (partea care emite și recepționează undele) să alunece ușor pe piele și să ofere imagini cât mai clare. După această aplicare, medicul va lipi transductorul de abdomen și îl va mișca în diferite regiuni, pentru a primi imaginile necesare.

De obicei această investigație durează între 30 de minute și o oră, în funcție de obiectiv. În această perioadă vei sta întinsă pe spate, într-o poziție cât mai relaxată. Întrucât procedura nu este dureroasă, nu va fi nevoie de anestezie locala sau de anumite analgezice.

Având în vedere că ecografia abdominală este sigură, precisă și accesibilă, este ușor de observat de ce această procedură este atât de recomandată. Întrucât ecografia este nedureroasă, nu trebuie să fi îngrijorată despre cum va decurge investigația. Dimpotrivă, în funcție de medic, poți profita de acel moment, pentru a pune mai multe întrebări despre starea ta de sănătate!

Referințe:
  1. Team, The Healthline Editorial. “Abdominal Ultrasound: Purpose, Risks and Procedure.” Healthline, Healthline Media, healthline.com/health/abdominal-ultrasound. Data accesării: 11.11.2022
  2. “Abdominal Ultrasounds: Purpose, Procedure, Uses, Results, Benefits.” WebMD, WebMD, webmd.com/a-to-z-guides/what-is-an-ultrasound. Data accesării: 11.11.2022

Sursa foto: Shutterstock.com

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro