Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal - Aeroterme si convectoare, Aparate de aer conditionat, Boilere, Calorifere, Cazane, Centrale termice, Panouri radiante, Panouri solare, Pompe de apă, hidrofoare, Pompe de caldura, Radiatoare, Sobe si seminee, Termostate, Tevi si robineti, Ventilatoare
https://euro-instal.ro

Biblioteca Centrala Universitara Eugen Todoran Timisoara

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
5138

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Biblioteca Centrala Universitara 'Eugen Todoran' Timisoara

Istoric

Crearea unei biblioteci universitare la Timisoara s-a stabilit prin Decretul-lege nr. 660, din 30 decembrie 1944, emis de Regele Mihai I. Evenimentul s-a produs insa abia in toamna anului 1948, o data cu infiintarea Institutului Pedagogic de 5 ani din Timisoara.

La inceput, fondul de publicatii al acestei biblioteci era alcatuit mai ales din carti si reviste de matematica si fizica. Dupa ce a luat fiinta, in 1956, Facultatea de Filologie din Timisoara, biblioteca Institutului Pedagogic a dobandit profil enciclopedic si s-a imbogatit continuu prin achizitionarea unor valoroase biblioteci particulare, prin importante donatii facute de bibliotecile centrale universitare din Bucuresti, Iasi si Cluj, precum si prin achizitii sistematice de la toate editurile romanesti si din anticariate. O contributie esentiala in aceasta perioada au avut-o profesorii Eugen Todoran si G. I. Tohaneanu, care au participat la selectarea materialelor si la identificarea surselor de completare a colectiilor.

In 1995, s-a achizitionat softul de biblioteca ALEPH, deosebit de performant, ceea ce a permis informatizarea completa a serviciilor B.C.U. "Eugen Todoran" si crearea unei baze de date care contine peste 150.000 titluri recente si uzuale. Din 1997, intreaga retea de calculatoare a B.C.U.T este conectata la INTERNET, baza de date fiind accesibila prin www.

In 1996, prin HG 1297, s-a aprobat extinderea cladirii unitatii centrale cu un corp nou, in suprafata totala de 5245 m2. Lucrarile de constructie au inceput abia in 1999 si au avansat pana la acoperis. In anul 2004, lucrarile au fost intrerupte din lipsa de fonduri.

De-a lungul celor 11 ani, B.C.U. "Eugen Todoran" a mai infiintat zece biblioteci filiale si de specialitate pe langa cele sase existente.

Ca institutie de cultura, B.C.U. "Eugen Todoran" a organizat si numeroase manifestari stiintifice si culturale: 36 de expozitii, numeroase lansari de carte, sapte editii ale simpozionului "Cartea Cartilor", un seminar si trei simpozioane internationale, o conferinta nationala ABIR, cinci sesiuni stiintifice ale comisiilor ABIR, doua cursuri de perfectionare profesionala si sase cursuri de initiere in biblioteconomie.


Dezvoltarea colectiilor BCUT urmareste sa puna la dispozitia utilizatorilor cele mai relevante surse de informare disponibile, contribuind astfel decisiv la indeplinirea obiectivelor educationale si de cercetare ale UVT, ca si la conservarea si promovarea patrimoniului cultural national.

Organizare

Desi, pana in anul 2005, nu a dispus de un sector de cercetare si bibliografie, sub egida B.C.U. "Eugen Todoran" au aparut doua volume: Necesitatile utilizatorilor si familiarizarea cu resursele informationale in pragul mileniului, Timisoara, Editura Brumar, 2000; Eugen Todoran (1918-1997), Timisoara, Editura Mirton, 2002.

Utilizatorii pot apela, gratuit sau contra-cost (dupa caz), la urmatoarele servicii oferite de B.C.U. "EUGEN TODORAN":
- Informare bibliografica si indrumari privind utilizarea instrumentelor de informare si a lucrarilor de referinta.
- Consultarea cataloagelor traditionale si electronice on-line, in biblioteca la fisierul electronic OPAC sau prin INTERNET - Consultarea in salile de lectura sau bibliotecile filiale a tuturor publicatiilor pe care le poseda biblioteca, cu exceptia documentelor din cadrul Depozitului legal si a celor de patrimoniu, pentru care este nevoie de aprobarea conducerii bibliotecii.
- Publicatiile unicat, cartile de patrimoniu si cele din colectiile speciale nu se imprumuta.
- Consultarea publicatiilor electronice online, pe CD-ROM, sau DVD, abonate de biblioteca (baze de date, periodice, carti electronice, produse multimedia) alte surse de informare (la Biblioteca Multimedia).
- Consultarea produselor electronice ProQuest, MathSciNet, Safari Books online, SPRINGER LINK, SPRINGER LINK e-books, CURRENT CONTENTS, LIFE SCIENCES, si PHYSICAL, CHEMICAL, EARTH SCIENCES la Biblioteca Multimedia si din reteua UVT).
- Consultarea bazei de date LEGIS, cu legislatia din Romania (la Biblioteca Multimedia).
- Vizionarea, casetelor video din colectia bibliotecii (la Biblioteca Multimedia).
- Salvare pe discheta, CDROM, scanarea, tiparirea informatiei din publicatiile bibliotecii, LEGIS , bazele de date sau INTERNET, cu respectarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe (la Biblioteca Multimedia)
- Fotocopierea unor fragmente din publicatiile bibliotecii, cu respectarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe. Fotocopierea este permisa daca starea publicatiilor este buna. Nu se pot fotocopia manuscrisele, corespondenta, cartile rare, de patrimoniu, bibliofile.
- Solicitarea de imprumut interbibliotecar intern si international. Taxele de corespondenta si de transport sunt achitate de solicitanti.
- Realizarea de bibliografii la cerere din bazele de date ale bibliotecii.
- Utilizatorii pot face propuneri de noi achizitii, la bibliotecile filiale.
- Utilizatorii pot transmite conducerii bibliotecii reclamatii si propuneri privind imbunatatirea activitatii bibliotecii.

Regulament de functionare

Patrimoniul documentar al B.C.U. "Eugen Todoran" cuprinde: carti, publicatii seriale, manuscrise, microfilme, documente cartografice, partituri muzicale, documente audiovizuale (CD-ROM-uri, DVD-uri, CD-uri audio, casete video si audio, discuri), documente electronice, documente fotografice si multiplicate prin prelucrari fizico-chimice, documente arhivistice etc.

Colectiile B.C.U. "Eugen Todoran" se dezvolta prin achizitie cu plata, prin transfer, schimb interbibliotecar national si international, donatii, legate, sponsorizari si Depozit legal.

Stabilirea statutului, evidenta, prelucrarea, conservarea, recuperarea si eliminarea documentelor se fac conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002, art. 40/1-10 si a Metodologiei de recuperare a documentelor si de taxare a serviciilor si a nerespectarii termenelor de restituire a publicatiilor imprumutate.

B.C.U. "Eugen Todoran" elaboreaza strategii periodice, in acord cu prevederile strategiei Universitatii de Vest din Timisoara si cu strategiile elaborate de CNBI si CNB, pe baza carora intocmeste planuri si programe anuale de activitate, de completare a colectiilor si de dotare.

Personalul de specialitate din B.C.U. "Eugen Todoran" este format din bibliotecari, bibliografi, cercetatori, redactori, documentaristi, conservatori, restauratori, ingineri de sistem, informaticieni, operatori, analisti, custozi, manuitori de carte, depozitari si alte functii de profil.

Conducerea B.C.U. "Eugen Todoran" este exercitata de directorul general si de directorul general adjunct.

Conducerea B.C.U. "Eugen Todoran" este asistata in procesul de decizie de un Consiliu de administratie, cu rol consultativ. Consiliul de administratie, condus de directorul general, este alcatuit din sefii de servicii, birouri, departamente si un reprezentant al sindicatului angajatilor.

Colectiile B.C.U. "Eugen Todoran" pot fi consultate de:

a. Cititori interni: cadrele didactice, cercetatorii, studentii, angajatii, doctoranzii de la Universitatea de Vest din Timisoara si profesorii care elaboreaza teze de gradul I la Universitatea de Vest, cercetatorii de la Baza de Cercetari Stiintifice a Academiei. Cititorii interni pot imprumuta carti si la domiciliu. Acesti cititori sunt obligati sa-si faca mai intai lichidarea la B.C.U. "Eugen Todoran" si apoi in Universitatea de Vest sau la Baza de Cercetari Stiintifice.

b. Cititori externi, fara taxa: cadrele didactice, cercetatorii si studentii de la universitatile de stat din Timisoara, elevii din loturile olimpice de la liceele timisorene;

c. Cititori externi, cu taxa: cadrele didactice, studentii si cercetatorii de la universitatile private si alti specialisti (profesori, ingineri, juristi, medici, economisti, politologi, teologi etc.) din Timisoara, din tara sau din strainatate.

Legitimatia de cititori

Accesul la colectiile si serviciile B.C.U. "Eugen Todoran" se face pe baza LEGITIMATIEI de cititor.

Utilizatorul este informat cu privire la Regulamentul B.C.U. "Eugen Todoran", serviciile si tarifele bibliotecii.

Pentru eliberarea si vizarea legitimatiei, utilizatorii achita o taxa stabilita de catre conducerea bibliotecii, la inceputului anului universitar, pe categorii de cititori, completeaza o fisa cu datele personale si semneaza angajamentul privind respectarea Regulamentului B.C.U. "Eugen Todoran"; cititorii primesc un Ghid si un extras din Regulamentul B.C.U. "Eugen Todoran".

Legitimatiile de cititor nu sunt transmisibile!

Pierderea legitimatiei trebuie anuntata imediat si, la cerere, utilizatorului i se va elibera, contra cost, un duplicat.

Accesul la documentele si serviciile bibliotecii

In B.C.U. "Eugen Todoran" accesul utilizatorilor la documente se face atat in mod direct, la documentele cu acces liber la raft, cat si indirect, prin solicitarea lor din depozite.

Utilizatorii au posibilitatea de a imprumuta documentele la domiciliu sau de a le consulta in salile de lectura sau in bibliotecile filiale, in functie de categoria de cititor si de categoria publicatiilor solicitate.

Numarul maxim de titluri imprumutate simultan de un utilizator si perioada de imprumut se stabilesc in functie de numarul de exemplare disponibile si gradul de solicitare.

Termenul de imprumut al publicatiilor poate fi prelungit daca acestea nu sunt solicitate, rezervate de un al utilizator.

Solicitarile de consultare a publicatiilor la sala se pot face in bibliotecile filiale.

In salile de lectura au acces utilizatorii care poseda LEGITIMATIE de cititor si numai in limita locurilor disponibile.

La plecarea din sala, cititorii au obligatia de a preda bibliotecarului toate cartile imprumutate.

Nu se imprumuta la domiciliu cartile aparute inainte de 1900, componentele colectiilor speciale (manuscrise, carti de patrimoniu si cu autograf, editii princeps si bibliofile, harti, stampe, ilustrate, albume de arta, note muzicale etc.) documentele pe suport electronic si cartile din care in depozitele B.C.U. "Eugen Todoran" exista un singur exemplar, precum si publicatiile periodice.

Orar
Programul de functionare al BCU "Eugen Todoran" este urmatorul:

a. Ghiseul de imprumut si salile de lectura: luni-vineri, intre orele 8 si 20; sambata de la 8 la 14 (iar in timpul sesiunilor de examene, si duminica, intre orele 8 si 14).
b. Bibliotecile filiale de facultate: luni-vineri, intre orele 8 si 16; iar unde este posibil, intre orele 8 si 20; sambata, de la 8 la 14.
Biblioteca este inchisa in timpul sarbatorilor legale si, partial, in vacante, pe o perioada stabilita de

Contact
Bd. Vasile Parvan, nr. 4, 300223 Timisoara
Tel: +40 256 490 353
Tel/fax: +40 256 494 004

Informatiile despre biblioteci provin din prezentarile pe care acestea si le-au facut in propriile materiale promotionale. Texte adunate de: Cristina Delia Florescu. Brosura realizata de Cristina Delia Florescu.

Material furnizat de Biblioteca Centrului Cultural German
care face parte din brosura "Biblioteci din Timisoara"
realizata in cadrul proiectului "…drum spre Biblioteca"

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro