Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Biblioteca Judeteana Timis

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 deceniu si 4 luni
Vizualizari
6746

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Biblioteca Judeteana Timis
Istoric

Biblioteca Judeteana Timis a fost fondata la 29 octombrie 1904, sub denumirea de Biblioteca publica cu caracter stiintific a orasului Timisoara.

Ea si-a inceput activitatea cu un fond de publicatii de 27.850 volume.

Imagini: Stela Plamada

Organizare

Astazi, biblioteca ofera cititorilor sai aproximativ 750.000 de publicatii - carti, periodice si alte documente grafice si audio-vizuale, in limba romana si in limbi straine.

Anual, achizitioneaza 15.000 de unitati de biblioteca, insumand 2.400 de titluri; inscrie peste 17.000 de cititori, difuzeaza aproape 500.000 de volume si inregistreaza o frecventa de peste 200.000 de cititori.

Prin structura colectiilor pe care le detine, Biblioteca Judeteana Timis are caracter enciclopedic si se adreseaza tuturor categoriilor socio-profesionale. Serviciile sunt gratuite. Biroul de informatizare infiintat in 1997 are atributii in inregistrarea cumputerizata a documentelor nou achizitionate, concomitent cu introducerea in sistem informatizat a celor aflate mai demult in patrimoniul institutiei.

Ca urmare, cea mai mare parte a colectiei de documente aflate in patrimoniul bibliotecii poate fi regasita de catre cititori mult mai rapid, prin intermediul terminalelor aflate in spatiul destinat cataloagelor Salii de lectura, la Sectia de arta si Sectia pentru copii.

Biblioteca virtuala

Statia pilot „Biblioteca virtuala" infiintata in anul 2000, lucreaza la un proiect ce are drept obiectiv digitizarea cartilor si periodicelor, astfel incat acestea sa fie accesibile prin intermediul internetului. Demersul s-a concretizat pana la ora actuala in digitizarea unui numar de 155 de carti apartinand scriitorilor banateni.

Bibliografic

Compartimentul informare bibliografica satisface diverse cereri de informare bibliografica la zi, realizeaza bibliografii tematice necesare intocmirii unor lucrari de specialitate, intocmeste bibliografia locala: asigura documentarea si realizarea de cataloage necesare expozitiilor de carte, periodice sau documente inedite pe care le organizeaza, precum si cataloage tematice.

Metodic

Compartimentul metodic asigura asistenta de specialitate pentru bibliotecile publice din teritoriu (o biblioteca judeteana, o biblioteca municipala, 8 orasenesti si 84 comunale) si coordoneaza procesul de completare a colectiilor, urmarind constituirea unor colectii reprezentative de publicatii care sa raspunda cerintelor de lectura si informare ale cititorilor.

Comunicarea Colectiilor

Serviciul comunicarea colectiilor coordoneaza activitatea retelei de sectii si filiale care ofera publicului spre consultare, prin imprumut la domiciliu sau in sali de lectura, colectiile de documente ale bibliotecii.

Organizeaza activitati de popularizare a colectiilor, lansari si expozitii de carte, intalniri intre cititori si personalitati culturale, zile ale diverselor edituri locale etc.

Accesul utilizatorilor la colectiile si serviciile oricarei biblioteci de drept public sau privat se face in conformitate cu regulamentul de organizare si functionare a acesteia, elaborat in corelatie cu prevederile legale referitoare la protectia patrimoniului cultural national, la drepturile de autor si drepturile conexe.

Regulamentul de functionare a bibliotecii

Documente necesare pentru inscriere :
Pentru imprumut la domiciliu

  • act de identitate cu domiciliul stabil in Timisoara ( pentru minori actul de identitate al unuia dintre parinti);

  • act doveditor al ocupatiei (adeverinta de la locul de munca, carnet de elev/student vizat la zi sau carnet de somer; in cazul pensionarilor este necesar cuponul de pensie);

  • doua carti postale timbrate pentru loco;
Pentru utilizarea Salii de Lectura este necesar doar actul de identitate, indiferent de domiciliu . Termenul de imprumut al documentului este de 14 zile calendaristice.

Nerestituirea la termen a documentelor de biblioteca imprumutate de catre utilizatori se sanctioneaza cu plata unei sume aplicate gradual, pana la 50% din valoarea de inventar, actualizata cu aplicarea coeficientului de inflatie la zi.

ORAR: De luni pana vineri de la 9 la 19CONTACT
Adresa: Piata Libertatii nr. 3
Email: secretariat@bjt.ro

Informatiile despre biblioteci provin din prezentarile pe care acestea si le-au facut in propriile materiale promotionale. Texte adunate de: Cristina Delia Florescu. Brosura realizata de Cristina Delia Florescu.

Material furnizat de Biblioteca Centrului Cultural German
care face parte din brosura "Biblioteci din Timisoara"
realizata in cadrul proiectului "…drum spre Biblioteca"

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro