Timisoara

Bloggerii si presa timisoreana au gatit impreuna retete traditionale din Banat

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
982

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Duminică, 12 octombrie, o parte din bloggerii și presa din Timișoara au participat, împreună cu mai mulți locuitori ai orașului, la un eveniment culinar organizat cu scopul de a descoperi rețete tradiționale din Banat. Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 împreună cu PRbeta Agency au organizat ”Duminica rețetelor tradiționale” în cadrul campaniei Timișoara în orice colț de Românie, care promovează valorile timișorene, reprezentanții Banatului care au influențat cultura altor locuri și tradițiile din această zonă.

Campania face parte din șirul evenimentelor organizate cu scopul de a promova Timișoara în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Alături de bloggeri și reprezentanți ai presei, la eveniment au participat doamna Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și doi voluntari ai asociației.

La Hostel Costel, peste 20 de persoane au gătit diverse rețete care se regăsesc în vechile cărți de bucate bănățene. Zupa de ludaie, plăcinta cu varză, crofnele bănățene, mâncarea de brozbe și clătitele bănățene sunt doar câteva dintre felurile de mâncare tradițională pregătite de participanți. Unele dintre rețete sunt de influență maghiară sau șvăbească, altele există de pe vremea pemilor din Banatul de munte.

Dacă o parte dintre cei care au participat la ”Duminica rețetelor tradiționale” au o vastă experiență culinară, alții au preparat pentru prima dată rețetele. ”Mi-a plăcut ideea și faptul că am socializat cu alți oameni pasionați. Oameni care nu sunt neapărat din domeniu, dar s-au documentat. Ar trebui să ne vedem mai des. A fost o întâmplare faină”, spune Laura Laurențiu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri culinari din Banat, care prezintă pe blogul propriu foarte multe rețete reprezentative acestei zone.

”A fost primul eveniment de acest gen la care am participat. Nu știam la ce să mă aștept și mi-am pus 1000 de întrebări. A fost frumos, am întâlnit oameni faini, Ne-am descurcat, a ieșit mâncarea. Nu fac parte dintre bloggeri sau din presă, dar mă bucur mult că am participat”, subliniază Alina, unul dintre timișorenii care au propus rețete pentru acest eveniment.

”Toată experiența este, până la urmă, o sursă de inspirație. Rețetele le voi prepara și eu și voi scrie despre ele, să afle și alți oameni. Mi-a plăcut că am gustat rețete pe care nu le-am întâlnit niciodată, specifice Banatului”, detaliază Narcisa Viorel, un alt blogger culinar cunoscut în zona de vest a țării. ”Acum, după ce i-am gătit cu mâna mea, mă uit cu alți ochi la doamnele care prepară și vând langoși.” menționează Bogdan, unul dintre ziariștii prezenți la eveniment.

Campania Timișoara în orice colț de Românie continuă cu povești despre bănățenii de seamă care influențează sau au avut, de-a lungul timpului, un aport la dezvoltarea altor regiuni din țară sau de peste hotare.