Timisoara

Borbely B. Emilia - Cea mai buna actrita

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
1807

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

In urma desfasurarii celei de-a XXV-a editii a Festivalului de Teatru Piatra Neamt PLEDEZ PENTRU TINE(RI) Borbély B. Emília a fost laureata cu premiul pentru Cea mai buna actrita.

Juriul format din Doru Mares - Presedinte, Antoaneta Zaharia si András Lóránt au decis acordarea premiului pentru rolul Madalinei din spectacolul mady-baby de Gianina Carbunariu, montat de B. Fülöp Erzsébet. Succesul spectacolului jucat in microbuz, productie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timisoara in colaborare cu Universitatea de Arte Targu-Mures, este dovedit si de faptul ca a mai primit o nominalizare: pentru Cel mai bun spectacol.

Se pare ca microbuzul e de neoprit, urmand ca la inceputul lunii noiembrie sa se deplaseze la cea de-a VII-a editie a Festivalului International de Teatru Universitar de la Pécs, Ungaria. Spectatorii de peste hotare vor putea viziona spectacolul in data de 5 si 6 noiembrie.

Publicul timisoarean va avea ocazia sa urce in microbuzul parcat langa Hotelul Timisoara in data de 20 noiembrie la ora 17.

MADY-BABY

One-woman show-ul, avand-o ca protagonista pe Borbély B. Emília, esta un spectacol controversat si rascolitor despre trei tineri care parasesc Romania pentru o tara mai „cool". Proveniti din medii sociale diferite, cu aspiratii diferite, isi parasesc tara pentru un taram al fagaduintei – Irlanda. Fara sa se caute, intalnirea lor e totusi inevitabila si decisiva pentru soarta pe care singuri si-o aleg. Cele trei sorti se impletesc, iar Mady devine instrumentul, apoi victima celor doi baieti. Spectacolul pune accentul pe figura fetei, povestea ei fiind una a invierii, bazata pe notiunile bunatate si pacat, decadere si mantuire, egoism si jertfa. mady-baby e un spectacol despre construirea identitatii proprii ca absorbtie a identitatii celuilalt, despre vitalitatea care distruge si se autodistruge si o umanitate dresata la limita cea mai de jos a omenescului.

Fara sa se caute, intalnirea lor e totusi inevitabila si decisiva pentru soarta pe care singuri si-o aleg. Madalina, Bogdan si Voicu duc cu ei, oriunde ar merge, acelasi profund sentiment al inadaptarii care i-a alungat departe de Romania. Fiecare e el insusi un supravietuitor, dar stiu prea bine ca nu toti pot iesi invingatori dintr-o lupta in care a reusi inseamna, de fapt, a-i supravietui celuilalt.

Gianina Carbunariu, autoarea piesei, este la ora actuala, personalitatea teatrala a tinerei generatii despre care se vorbeste cel mai mult, reusind sa se impuna atat pe scenele din tara, cat si din strainatate. A studiat Literele la Universitatea Bucuresti si Regia la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) din capitala. A avut burse si rezidente de dramaturgie la Wiesbaden, Londra si Valence. Este membru fondator al grupului dramAcum, care incepand din anul 2002, este considerat cel mai important atelier al creatiei dramatice contemporane romanesti.

Regia este semnata de B. Fülöp Erzsébet, cea care a pus in scena si spectacolul intitulat Inimi si coarne, de J. B. Molière, productie care a deschis stragiunea 2008/2009.