Timisoara

Bursele John Scott la Universitatea Politehnica Timișoara

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Vizualizari
430

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Bursele John Scott la Universitatea Politehnica Timișoara

Laura Borghesi, studentă în anul III la Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara, secția Inginerie Civilă cu predare în limba engleză, este câștigătoarea din acest an a premiului în valoare de 400 GBP (aproximativ 500 euro) oferit de Fundația John Scott.
Inginerul John Scott, un scoțian din Edinburgh, cu o carieră marcantă în domeniul ingineriei structurale, este un vechi prieten al Facultății de Construcții de la Timișoara, prima sa vizită datând din anul 1991, când a legat o relație profesională și de prietenie cu decanul de atunci al facultății, prof.dr.ing. Liviu Gădeanu. A contribuit în mod decisiv și pe termen lung la buna funcționare a secției de Inginerie Civilă în limba engleză (ICE) prin sprijinirea unei serii de stagii de documentare individuale ale unor studenți și cadre didactice de la Timișoara în Marea Britanie.
Este și fondator al SRUE (Scottish Romanian University Exchange), fundație britanică înființată pentru sprijinirea educației tehnice în limba engleză din România. În scurt timp a fost creată și o filială SRUE în Timișoara, principalul său rol fiind de sprijinire a studenților și cadrelor didactice române din domeniul ingineriei civile prin schimburi de experiență în Marea Britanie și stimularea performanței educaționale prin premii acordate studenților români.
De-a lungul timpului, prin acest program, 40 de studenți români au avut ocazia de a studia la Universitatea din Edinburgh, 14 studenți britanici au venit să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, tot în această perioadă înregistrându-se și o serie de schimburi de cadre didactice. Fondurile acordate de SRUE studenților români aveau ca proveniență colecta publică, respectiv sume din venitul personal al lui John Scott. În condițiile în care bursele Socrates/Erasmus erau insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente stagiului studenților români la Edinburgh, SRUE a plătit, în toată perioada , câte 1500 GPB pentru fiecare student, pentru suplimentarea burselor.
După decesul său, în 2012, John Scott a lăsat moștenire, prin testament, studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Construcții a UPT (domeniul ingineriei structurale), suma de 180.000 GPB pentru susținerea educației tehnice în limba engleză. Pentru a avea acces la această moștenire pe cale testamentară se creează, în februarie 2014, cu sprijinul UPT, Fundația The John Scott Memorial Trust, cu sediul la Edinburgh. Legătura fundației cu Universitatea Politehnica Timișoara se face printr-un grup de patru custozi români (acad. Dan Dubină, prof. Liviu Gădeanu, prof. Valeriu Stoian și conf. Mircea Georgescu) care decid prin vot asupra modului de cheltuire a fondurilor.
În prezent, direcțiile de acțiune ale Fundației The John Scott Memorial Trust se îndreaptă spre susținerea financiară a studenților români (doi studenți/an) care beneficiază de mobilități Erasmus+ la Universitatea din Edinburgh, premierea celor mai bune trei lucrări de licență în domeniul ingineriei structurale civile și premierea studenților cu cele mai bune rezultate la învățătură din anii 2-3-4 ICE.
În semn de recunoștință pentru sprijinul consistent acordat Universității Politehnica Timișoara, Senatul UPT i-a acordat domnului John Scott, în mai 2004, o Diplomă de Excelență. Înmânarea diplomei s-a făcut, în cadrul unei ceremonii, de către decanul facultății, prof.dr.ing. Radu Băncilă.