Timisoara

Cafea espresso - cea mai modernă metodă de preparare

Cafea espresso - cea mai modernă metodă de preparare

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
95

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Un adevărat cunoscător de cafea va aprecia cu siguranță aroma intensă a unui espresso puternic. Deși espresso pare o băutură mică, simplă, ușor de realizat, realitate este cu totul alta. Prepararea espressoului perfect este un proces complex, o combinație elaborată ce ține de calitatea cafelei, presiunea de extracție și timpul de extracție, temperatura apei dar și gradul de măcinare și prăjire al cafelei.

Ce este cafeaua espresso?


Denumirea cafelei espresso vine de fapt de la metoda de preparare a acesteia. Cea mai populară metodă constă în trecerea unei cantități mici de apă sub presiune prin boabe de cafea proaspăt măcinate. Rezultă o aromă intensă și o spumă densă și cremoasă. De regulă, cafeaua espresso este preparată într-un espressor. Acest tip de cafea reprezintă baza perfectă pentru latte sau cappuccino.

Când a apărut prima dată metoda de preparare a cafelei sub presiune?


Istoria espresso-ului își are originile începutul secolului al XIX-lea în Italia, când Luigi Bezzera a creat prima cafetieră sub presiune din lume. Cafetiera se baza pe acțiunea aburului și a apei, însă temperatura apei era mult prea fierbinte. Bezzera a decis să-și vândă brevetul, astfel încât să ajungă la cineva care va putea îmbunătăți prototipul. Într-un final a ajuns în mâinile lui Giovani Achille Gaggia, la mijlocul secolului al XIX-lea. Acesta a schimbat sistemul de încălzire, obținând temperatura perfectă a apei și un espresso cu un gust puternic, bogat și aromat.

Ce boabe de cafea să alegi pentru espresso?


Când vine vorba de tipul de boabe de cafea, alegerea trebuie să țină cont de propriile preferințe. Pentru un espresso cu un gust blând, cu multe arome, cele mai bune boabe de cafea sunt cele 100% Arabica. Boabele Arabica au o ușoară aciditate, însă vor avea cu siguranță un post-gust extraordinar de aromat. Dacă îți dorești un espresso cu un strat consistent de cremă, este indicat să folosești boabe Arabica cu amestec de boabe Robusta. Mai multe boabe de Robust, înseamnă o cremă mai groasă. Gustul cafelei espresso va fi mai intens și îți va oferi o doză de energie matinală.

Cum să prepari un espresso aromat?


Pentru a prepara un espresso aromat, ai nevoie în primul rând de un aparat potrivit, care să îți asigure aroma intensă a cafelei. De asemenea, boabele proaspăt măcinate, îi vor oferi acel gust autentic, pe care îl simți doar în cafenelele specializate. Astfel, dacă folosești cafea boabe, asigură-te că o macini cât mai fin, cu ajutorul unei râșnițe bune. Dacă alege cafea măcinată din comerț sau capsule, optează pentru o marcă de cafea specială pentru espresso, care să îți ofere gustul intens și un strat consistent de spumă, caracteristici cunoscute sub denumirea de shot-ul perfect de espresso.

Pentru a pregăti un espresso clasic negru, asigură-te că aparatul tău este setat la o temperatură de aproximativ 90°C și o presiune de 9 bari. În portafiltru pune 7-9 grame de cafea pentru un espresoo mic sau 14-18 grame pentru unul dublu. Poziționează portafiltrul în aparat și apasă butonul ON. În doar 25 de secunde, plus sau minus 5 secunde, espresso trebuie să fie gata. Preparându-l în acest mod, cafeaua își va păstra aroma distinctă și crema maro, savuroasă.

Tipuri de espresso în funcție de metoda de preparare


Espresso-ul, în funcție de metoda de preparare, poate fi regăsit sub forma mai multor tipuri de băuturi. Astfel, vei putea prepara:

  • Espresso clasic - 7 g cafea și 14 ml apă:
  • Doppio sau espresso dublu – 14 g cafea și 28 ml apă;
  • Ristretto - este o cafea preparată mai mică decât un espresso. Pune în portafiltru 14 g cafea și oprește aparatul după 15 secunde;
  • Lungo - spre deosebire de ristretto, conține de două ori mai multă apă, așa că o porție de cafea de 14 g oferă 50 ml de cafea.

Un espresso pregătit corespunzător are un gust ușor fructat, floral, dulce, iar în funcție de boabele utilizate, amintește de tonurile de ciocolată și caramel. Gustul amar este un semn de calitate al cafelei, doar atunci când este simțită și o ușoară aciditate. Alege boabele potrivite de cafea, un espressor adecvat și savurează în fiecare zi cea mai delicioasă cafea cunoscută.

Daca esti iubitor de cafea avem o veste buna. Pe magazinul online EspressoCafe.ro gasesti o multitudine de produse din domeniul cafelei cu oferte promotionale. Poti alege cafea boabe de top direct din confortul casei tale iar noi iti livram rapid prin intermediul curierului preferat.