Timisoara

Camera adolescentului - Top 5 sfaturi de amenajare

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 8 luni si 1 saptamana
Vizualizari
246

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Amenajarea camerei unui copil nu este întotdeauna un lucru ușor, dar devine cu siguranță o provocare din ce în ce mai mare pe măsură ce acesta crește și ajunge în faza de adolescență. Pe lângă piesele de mobilier și accesoriile absolut indispensabile care se regăsesc aici, atmosfera din camera unui adolescent va reflecta tot mai mult câte ceva din gusturile și personalitatea acestuia. De aceea, în amenajare trebuie să ții cont de preferințele sale, de multe ori și ele foarte schimbătoare.

În primul rând însă, pentru a aranja camera unui adolescent trebuie să ții cont de principalele activități pe care le va desfășura aici: cele școlare, cele de recreere și de somn. Încearcă să amenajezi în acest scop zone distincte pentru fiecare dintre aceste activități, astfel ca în cameră să se păstreze totodată aspectul practic și funcțional de care este nevoie.

Există multe variabile de care trebuie să ții cont, însă îți oferim mai jos cinci sfaturi importante de care să ții cont atunci când amenajezi camera unui adolescent.

1. Alegeți împreună o temă preferată

La vârsta adolescenței, camera copilului va fi printre primele unde acesta își va lăsa amprenta în amenajare. Cu siguranță un decor amenajat clasic nu va fi neapărat pe gustul său, dar poate nici unul prea modern nu îi reflectă personalitatea. Un aspect important este confortul. De aceea, îți sugerăm să optezi pentru o saltea confortabilă și pentru un pat tapițat de calitate, care îi va oferi confort sporit. În plus, decorațiunile și accesoriile din camera sa trebuie să îi reflecte pasiunile sau temele preferate, și să se regăsească în preferințele de culoare ale vârstei. În funcție de acestea, probabil va dori să amenajeze camera cu o temă din muzică, sport sau Star Wars. Indiferent care este aceasta, noile sale pasiuni se pot regăsi în câteva elemente decorative, cum sunt posterele sau suporturile pentru instrumente de pe pereți, gadget-urile în formă de mașini sau nave spațiale etc.

2. Ține cont de preferințele sale de culoare

Chiar dacă varianta clasică de albastru pentru băieți sau roz ciclam pentru fete este mai degrabă consecința unei campanii de Marketing prea intens exploatată, poate că va trebui să ții cont și de această variantă când amenajezi camera unui adolescent. Este important însă să păstrezi un echilibru din punct de vedere cromatic, și să mergi pe o variantă de maxim 3 culori diferite cu care să lucrezi. Folosește-te de nuanțe deschise de alb sau crem pentru pereți, pentru a putea utiliza culori mai tari, gen albastru, roșu sau verde pentru accesorii. Într-o cameră de tineret, trebuie să mizezi pe un mix de culori și accente pentru a crea atmosfera potrivită. Este recomandat însă să începi amenajarea de la culorile neutre ale mobilei și pereților, pentru ca apoi să adaugi accentele de culoare.

3. Aranjează camera în funcție de spațiu

Un aspect important în amenajarea camerei unui adolescent este să ții cont de principalele sale tipuri de activitate de la această vârstă. Pe cât posibil, creează zone distincte pentru joacă, somn și activitățile școlare. Pe acestea le poți delimita în diferitele părți ale camerei, eventual cu ajutorul unor covoare. Deoarece la această vârstă are multă energie și nevoie de spațiu, optează pentru un pat rabatabil la preț avantajos care poate fi ridicat în timpul zilei. În acest fel îi oferi spațiul necesar de care are nevoie ziua, iar camera se va păstra mai aerisită și mai liberă, pentru a-i oferi libertatea de mișcare pe care și-o dorește.

4. Amenajează o zonă distinctă de lucru

Un birou sau o masă de lucru unde să-și desfășoare activitățile școlare este esențial pentru un adolescent. În acest fel el se va obișnui cu o anumită atmosferă și un ritm de lucru, și cu disciplina ce derivă din acestea. Alege un birou cu linii simple, care să nu încarce excesiv camera, și unde să poate păstra cu ușurință curățenia. În plus, optează și pentru o mică bibliotecă și mai ales pentru un scaun de calitate, care să asigure o poziție corectă a coloanei vertebrale în această perioadă de creștere.

5. Păstrează o atmosferă aerisită

Înainte de a începe amenajarea propriu-zisă a camerei trebuie să decizi asupra obiectelor pe care le vei amplasa aici, astfel încât în final aceasta să nu fie aglomerată excesiv. În acest fel, într-un astfel de spațiu copilul se poate concentra mai bine pe activitățile pe care le are de făcut. Alege mobilier cu multe spații de depozitare, mobilierul strict necesar și accesoriile pe gustul său. Convinge-l să doneze o parte din jucăriile sau lucrurile pe care nu le mai folosește.

Camera unui adolescent reprezintă un ambient unde el se regăsește, care trebuie să îi pună în evidență pasiunile și preferințele de la această vârstă, și de aceea este important să ții cont de toate acestea în amenajare. Nu uita de culorile, decorațiunile și alte elemente haioase și interesante care îi reflectă personalitatea, dar nu pierde din vedere nici aspectele practice de amenajare! Ține cont de recomandările de mai sus pentru a crea ambientul de care un adolescent are nevoie la această vârstă.

Sursa foto:
pexels.com/photo/boy-in-gray-hoodie-while-writing-on-his-notebook-4144531/
greenfurniture.ro/produs/pat-tapitat-havana-albnegru-140x200-cm/