Timisoara

Ce ai nevoie pentru a incepe cursurile unei scoli de soferi

Ce ai nevoie pentru a incepe cursurile unei scoli de soferi

Detalii

Categorie
Documente necesare
Modificat
acum 1 luna si 5 zile
Vizualizari
3778

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Scoala de soferi este unul din momentele importante in viata, mai ales pentru un adolescent, pentru ca eventuala obtinere a unui permis de conducere le-ar da mai multa mobilitate pentru a face ceea ce isi doresc. Insa drumul pana acolo, cel putin conform legislatiei din Romania, nu este unul foarte simplu.

Trebuie sa stii ca inainte de a da orice examen pentru permis trebuie sa ai varsta de 18 ani impliniti in varsta examenului teoretic. Scoala de soferi o poti incepe cu o luna inainte, pentru a putea da examenul in acea perioada. Pana la a da insa examenul pentru scoala de soferi ai mai multi pasi, iar primul dintre acestia este stabilirea dosarului pentru scoala de soferi.

Pentru a completa dosarul pentru scoala de soferi ai nevoie de urmatoarele:

  1. Cazier judiciar – pentru a obtine cazierul judiciar vei avea nevoie de cartea de identitate, o taxa pentru cazier de 12.6 lei (se plateste la Posta Romana) si un timbru fiscal de 2 lei (tot la Posta Romana). Cazierul il poti obtine de la Inspectoratul Judetean de Politia, sectia de caziere. Programul difera de la judet la judet, asa ca interesati-va din timp de programul acestora. Cazierul judiciar este valabil 6 luni de la data emiterii.
  2. Taxa de examen auto – taxa de examen auto este de 6 lei pentru cei care dau prima oara pentru permisul de conducere. Pentru cei carora le-a fost anulat permisul de conducere sau care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obtinerea aceleiasi categorii, taxa este de 84 de lei. Aceasta taxa se achita fie la Directia de Taxe si Impozite locale, Fie la Cec, Fie la Posta. Din nou, difera de la judet la judet.
  3. Taxa de permis auto – aceasta taxa se plateste la orice unitate CEC sau sucursala BCR si este in valoare de 68 de lei.
  4. Avizul psihologic – multe scoli de soferi au cabinete pentru acest aviz in propriile incinte, dar dac nu au, acesta poate fi luat de la cabinetele individuale de psihologie autorizate de Colegiul Psihologilor din Romania
  5. Avizul medical – avizul se obtine de policlinici autorizate de Directia de Sanatate publica, in urma viziei se anexeaza obligatoriu si chitanta si concluzia medicului (apt sau inapt). Pretul pentru verificarea medicala difera de la o policlinica la alta.
  6. Copie cu cartea de identitate
  7. Cererea de inscriere la examen – aceasta se obtine de la scoala de soferi
  8. Fisa de scolarizare dactilografiata – se obtine tot de la scoala de soferi.

Cateva din aceste acte se pot obtine direct de la scoala de soferi, dar pentru altele (cazierul judiciar si avizul medical) trebuie neaparat sa mergeti in locatii specifice pentru a putea avea dosarul complet. La aceste acte se ataseaza fisele pentru legislatie si pregatire practica (24 de ore de legislatie rutiera, 30 de ore de practica rutiera). Dupa ce aveti toate aceste acte la dosar, puteti intr-un final sa mergeti sa dati examenul de legislatie rutiera. La examenul de legislatie rutiera trebuie sa raspundeti corect la 22 din 26 de intrebari, cu 3 variante de raspuns, fiind posibil sa fie corecte unul, doua sau trei raspunsuri.

Daca ati trecut si de acest hop, ultimul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa treceti examenul de oras cu un politist. Acesta e momentul cel mai stresant pentru cei care au facut scoala de soferi. Un sfat ca si incheiere. Stati relaxati si respectati indicatoarele corespunzator. Si daca va moare o data motorul, nu e stres. Doar porniti-l iar si mergeti mai departe. Erori de genul sunt minore. Erorile majore sunt la capitolul prioritati.

Daca ati trecut si de examenul practic (trebuie sa aveti sub 21 de puncte de penalizare), felicitari! Tocmai ce ati devenit posesor de permis de conducere. Acesta va ajunge la dumneavoastra probabil dupa 1-2 saptamani si va veni prin Posta Romana cu o recomandata. Iar de atunci puteti sa conduceti legal. Grija sa aveti si bulina de incepator pentru primul an. Macar daca faceti o manevra gresita sa putem vedea din timp si sa evitam vreun incident.