Timisoara

Ce diferente exista intre extensia .net si cea .com in etapa de inregistrare domeniu?

Ce diferente exista intre extensia .net si cea .com in etapa de inregistrare domeniu?

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
377

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Atunci cand te afli in etapa de inregistrare domeniu, alegerea extensiei poate fi o sarcina complicata. Majoritatea persoanelor opteaza pentru varianta .com datorita popularitatii acesteia. Cu toate acestea, poate fi dificil sa mai gasesti o denumire buna de acest tip, care sa mai fie inca libera. Astfel, ai putea lua in calcul varianta .net. Iata ce trebuie sa stii despre ambele extensii!

Cand ar trebui sa alegi o denumire .com?

Extensia .com a aparut pentru prima data in anul 1985, devenind ulterior una dintre cele mai populare TLD-uri disponibile. In prezent, majoritatea site-urilor o folosesc, datorita faptului ca este usor de memorat si transmite incredere. Termenul „.com” face referire la cuvantul „commercial”, acesta fiind motivul pentru care multe afaceri stabile pe piata au optat pentru aceasta varianta in procesul de inregistrare domeniu. Totusi, nu exista limite legate de optiunile de utilizare. De aceea, poti utiliza extensia .com si daca vrei sa creezi un blog personal sau un site de prezentare.

Cand ar trebui sa folosesti o denumire .net?

Extensia .net a aparut in aceeasi perioada cu cea .com, iar aceasta face referire la cuvantul „network”. Drept urmare, a fost utilizat la inceput doar de catre operatorii de servicii de internet, oferindu-le acestora posibilitatea de a-i ajuta pe clienti sa-i gaseasca mai rapid. De asemenea, extensia .net este potrivita pentru companiile care activeaza in domeniul tehnologiilor de retea si vor sa-si faca remarcata prezenta. Poti folosi o astfel de denumire si daca exista mai multi colaboratori in acelasi loc. Spre exemplu, o inregistrare de domeniu pe .net se potriveste unei comunitatii de web designeri, deoarece acestia reprezinta o retea de networking, care lucreaza impreuna la proiecte.

Principalul avantaj al denumirii .net consta in faptul ca doar 4% dintre site-uri utilizeaza aceeasi extensie. Astfel, ai acces la o gama larga de domenii disponibile. Multe afaceri inregistreaza o denumire .net, doar ca aceasta sa nu poata fi utilizata de nimeni. Desi adesea nu o folosesc, pot crea un redirect catre varianta oficiala.

Exista diferente SEO intre aceste domenii?

Multe persoane cred ca atunci cand efectuezi o inregistrare de domeniu pe .com, acest lucru te poate ajuta sa ajungi mai sus in motoarele de cautare. Dar acesta este doar un mit. Google considera domeniile .net la fel de importante precum cele .com, astfel ca le trateaza in acelasi mod. Singurul aspect ce iti poate afecta pozitia in ranking este denumirea completa, care ar trebui sa aiba legatura cu ceea ce faci. In afara de asta, ai nevoie de o strategie SEO bine pusa la punct, pentru a putea fi gasit organic pe cuvintele cheie dorite.

Cum sa alegi denumirea finala?

Extensia aleasa nu iti aduce un beneficiu special, insa recomandarea specialistilor este sa te orientezi catre .com sau un ccTLD care sa fie reprezentativ pentru publicul tinta (.ro, .it, .fr, .de. etc.). Daca numele pe care l-ai ales nu este disponibil, exista alternative. Spre exemplu, adauga cuvinte care sa aiba legatura cu industria in care activezi sau care sa specifice locatia clientilor. In situatia in care vrei sa faci o inregistrare domeniu pentru un blog personal, o alta posibilitate este sa folosesti numele tau. Un generator de domenii este un instrument gratuit, ce te va ajuta sa treci prin acest proces mai usor. La un furnizor de hosting poti achizitiona un domeniu .com sau .net, incepand de la 12.79€/an!