Timisoara

Ce este pneumonia virala?

Ce este pneumonia virala?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
412

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pneumonia virala este o afectiune pulmonara caracterizata prin inflamatia plamanilor din cauza infectiei cu un virus. Este o infectie relativ comuna si usor tratabila, insa in unele cazuri poate fi fatala. Complicatiile apar cel mai adesea la copii si persoanele peste 65 de ani. Conform statisticilor, pneumonia este principala cauza de deces a copiilor sub 5 ani din intreaga lume. Afla din acest articol cum apare pneumonia virala, care sunt simptomele sale si cum o poti trata!

Cum apare pneumonia virala?


Pneumonia virala apare atunci cand un anumit virus intra in plamani si provoaca o infectie. Aceasta determina inflamarea tesutului pulmonar si umplerea alveolelor pulmonare cu puroi si lichid. Plamanii nu mai sunt capabili sa ia oxigenul din aer pentru a-l transmite in sange si nu mai pot elimina dioxidul de carbon din sange. Prin urmare, respiratia este afectata si pacientul este mai obosit decat in mod normal. Cei mai frecventi virusi care provoaca pneumonia virala sunt: virusul sincitial respirator, virusul gripal, parainfluenza si, mai recent, coronavirusul. Copiii, varstnicii, fumatorii, persoanele care au alte afectiuni medicale, o alimentatie nesanatoasa si un sistem imunitar slabit au un risc crescut de imbolnavire.

Cat de contagioasa este pneumonia virala?


Virusii care cauzeaza pneumonia virala sunt foarte contagiosi. Ei se raspandesc prin picaturile de lichid eliberate in aer atunci cand un bolnav tuseste sau stranuta. De asemenea, pneumonia virala se poate lua prin atingerea unui obiect sau a unei suprafete contaminate si apoi atingerea gurii sau a nasului. O persoana cu pneumonie virala este considerata contagioasa pana cand nu a mai facut febra timp de cateva zile.

Simptomele pneumoniei virale


Spre deosebire de pneumonia bacteriana care debuteaza brusc, simptomele pneumoniei virale se dezvolta de obicei pe o perioada de cateva zile. In fazele incipiente, boala are simptome similare cu cele ale gripei. Ele includ:

  • Febra
  • Tuse seaca
  • Durere toracica, de cap si gat
  • Pierderea poftei de mancare
  • Dureri musculare
  • Slabiciune

Alte simptome care apar mai tarziu sunt:

  • Febra mare
  • Tuse cu mucus (in unele cazuri poate fi tuse cu sange)
  • Respiratie scurta/ suieratoare
  • Albastrirea buzelor si unghiilor
  • Confuzie (mai ales la varstnici)

Pneumonia la copii
poate provoca, in plus, varsaturi si diaree, tahipnee si stare de letargie. Este posibil ca pneumonia virala sa nu provoace febra sau ea sa fie foarte scazuta. Acest lucru se poate intampla de obicei la nou-nascuti si sugari, la adultii in varsta sau la cei cu o imunitate foarte scazuta.

Cum se trateaza pneumonia virala?


Pneumonia virala NU se trateaza cu antibiotice. Acestea sunt necesare doar in cazul unei co-infectii bacteriene. In mod obisnuit, medicul specialist va prescrie medicamente care functioneaza impotriva anumitor tipuri de virusi si medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor. De asemenea, NU este recomandata administrarea de medicamente pentru tuse deoarece acestea nu s-au dovedit eficiente in tratarea pneumoniei.

Tratamentul standard al unei pneumonii virale usoare include:

  • Medicamente care reduc febra si durerile
  • Cresterea aportului de lichid
  • Multa odihna
  • Umidifierea aerului sau bai cu aburi

In unele situatii, se pot administra corticosteroizi (medicamente care reduc inflamatia cailor respiratorii si usureaza respiratia). In cazuri severe de pneumonie, la pacientii care necesita spitalizare poate fi nevoie de oxigenoterapie sau administrarea de medicamente direct in plamani (terapie inhalatorie sau intravenoasa).

Care sunt complicatiile pneumoniei?


In mod obisnuit, in cazul unei pneumonii virale, tratamentul da rezultate. Totusi, pacientii cu sistem imunitar slabit au un risc crescut de dezvoltare a unor complicatii severe. Acestea includ:

  • Dificultati mari de respiratie. Pneumonia virala poate agrava simptomele astmului sau altor afectiuni respiratorii. Dificultatile de respiratie pot necesita spitalizare pentru ca pacientul sa primeasca oxigenoterapie sau ventilatie. Altfel, se poate produce insuficienta respiratorie.
  • Revarsat pleural. Acesta reprezinta acumularea de lichid intre membranele care acopera plamanii si interiorul cavitatii toracice. Revarsatul este o afectiune grava care poate provoca mai probleme de respiratie.
  • Infectie bacteriana concomitenta. Aceasta poate provoca abces pulmonar (puroi la nivelul plamanilor) si bacteremie (infectarea sangelui). Bacteremia trebuie tratata cu antibiotice, altfel se poate dezvolta in septicemie (infectarea tuturor organelor si colapsul acestora).
  • Colaps cardiovascular. Din cauza lipsei de oxigen, inima pacientului poate ceda.

Asadar, pneumonia virala este cauzata de infectia cu un virus. In general, este o afectiune usoara, care se vindeca complet. Cu toate acestea, fara tratament si la persoanele cu imunitate scazuta, boala poate provoca mai multe complicatii. Daca prezinti simptomele bolii, discuta cu un medic specialist pentru a vedea daca este vorba de pneumonie si pentru a urma un plan de tratament adecvat.