Timisoara

Ce este tencuiala minerală și cum să o aplici corect

Ce este tencuiala minerală și cum să o aplici corect

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
139

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Finisarea suprafețelor la interior și exterior se poate realiza cel mai ușor folosind o tencuială decorativă. Tencuielile decorative oferă suprafețe estetice, însă în același timp au în vedere și protejarea zidurilor, astfel încât acestea să respire și să nu fie afectate de condens. Află ce sunt tencuielile minerale și cum pot fi acestea aplicate în mod corect pentru a obține rezultatele așteptate.

Ce sunt tencuielile minerale? Una dintre cele mai cunoscute și mai utilizate tipuri de tencuieli este tencuiala minerală, un produs cimentos, cu adaos de var, nisip și alți aditivi. O tencuială minerală este un produs care necesită apă pentru hidratarea granulelor cimentoase, exact ca în cazul cimenturilor obișnuite. Tencuiala minerală are rol de finisare a suprafețelor și se găsește într-o gamă variată de culori, potrivite pentru orice context de amenajare. Spre deosebire de tencuielile siliconice, tencuielile minerale permit peretelui să respire, menținând astfel un aer curat la interior și suprafețe foarte bine ventilate.

Cum se aplică în mod corect tencuielile minerale? Pentru a fi sigur că tencuiala pe care vrei să o folosești va rezista în timp, este necesar să ai în vedere aplicarea corectă a acesteia. Nu este neapărat nevoie să chemi meșteri pentru această etapă, însă este nevoie să respecți cu strictețe pașii de lucru.

Pasul 1. Curățarea și pregătirea substratului


Pentru ca tencuiala să fie întrebuințată în condiții optime, ar trebui ca prima dată să inspectezi substratul. Dacă acesta prezintă fisuri, goluri sau crăpături, va fi necesar să le remediezi. De asemenea, pentru o aderență corectă, este nevoie de decopertarea straturilor existente de vopsea sau tencuială, deoarece acestea pot influența aderența. Decopertarea suprafețelor poate evidenția anumite defecte structurale, așadar va fi necesar să le rezolvi. De asemenea, este necesară curățarea și desprăfuirea suprafețelor, deoarece praful este unul dintre factorii care influențează aderența tencuielilor noi la nivelul substratului.

Pasul 2. Aplicarea amorsei


Pentru o mai bună aderență, dar și ca să pregătești substratul pentru aplicarea tencuielii decorative, se poate folosi o amorsă. Amorsele au rolul de a fixa particulele de praf dacă acestea mai există și de a crea un strat bun de aderență, prin finisarea imperfecțiunilor minore. Amorsa trebuie aplicată în condiții optime, adică pe un substrat curat, uscat și lipsit de praf. Temperatura de aplicare trebuie să fie de minim 10 grade C, pentru a putea oferi amorsei condițiile potrivite de uscare. Amorsa trebuie lăsată câteva ore să se usuce înainte de aplicarea tencuielii minerale.

Pasul 3. Aplicarea tencuielilor minerale


Unele tipuri de tencuieli pot fi aplicate mecanizat (în funcție de granulație), însă în cele mai multe cazuri acestea se aplică manual. Tencuielile minerale trebuie să fie puse în strat subțire, întins cât mai bine și nivelat. Este recomandat să se acopere suprafețele de perete în totalitate, dintr-o singură mână, pentru a reduce diferențele de culoare. Tencuiala se poate aplica în două straturi, pentru un efect mai puternic de protecție și pentru culori vibrante și puternice.

Pasul 4. Modelarea prin drișcuire


Dacă se dorește un aspect special al tencuielilor decorative, acestea pot fi drișcuite, astfel încât să se obțină efectul dorit. Se vor folosi scule de mână precum șpaclul, mistria și gletiera, iar cu mișcări circulare se realizează modelul dorit.

Tencuielile minerale sunt unele dintre cele mai apreciate tipuri de tencuieli, mai ales la interiorul locuințelor, în lucrări de renovare. Acestea sunt soluții ieftine și rapide de amenajare a spațiilor care permit schimbarea aspectului fără a crea un disconfort major. Alege tencuielile minerale pentru camere de zi sau pentru dormitoare, iar efectul acestora va schimba în totalitate aspectul casei tale.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/fundal-structura-textur%c4%83-alb-1913685/