Timisoara

Ce produse trebuie să folosești pentru stropirea corectă a pomilor în perioada de repaus vegetativ

Ce produse trebuie să folosești pentru stropirea corectă a pomilor în perioada de repaus vegetativ

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
79

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pomii fructiferi sunt cultivați pe suprafețe mari la noi în țară, reprezentând unele dintre cele mai semnificative culturi horticole. Principala preocupare a unui fermier trebuie să fie igienizarea plantației și pregătirea pomilor pentru iernare, pentru a ajuta la reducerea rezervei de patogeni ce pot afecta livezile. Pentru un start bun al producției din anul următor, perioada recomandată pentru începerea tratamentelor fitosanitare este cea dintre lunile noiembrie și martie, în faza de repaus vegetativ.

În rândurile următoare vom vorbi despre produsele necesare pentru fertilizarea pomilor iarna, pentru a reduce din riscul de apariție a bolilor și dăunătorilor primăvara.

Tratamente pentru suplinirea carențelor nutriționale


În perioada de repaus vegetativ se pot utiliza tratamente care să ajute la creșterea rezistenței în condiții de temperaturi scăzute.

Fungicide de contact pe bază de cupru pentru reducerea rezervei de boli


Pentru a reduce din rezervele biologice ale patogenilor, pe timp de iarnă se pot aplica produsele pe bază de cupru, deoarece au acțiune fungicidă și bactericidă de contact, care este eficientă din toamnă până primăvara, și pot fi introduse în schema tehnologică atât de către pomicultorii care practică agricultura convențională, cât și cea ecologică. O concentrație mare de ioni de cupru metalic inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene și a unor bacterii păgubitoare.

În plus, substanța activă nu periclitează procesul de fotosinteză și contribuie la echilibrarea funcțiilor fiziologice ale plantelor. Tratamentul se poate aplica după recoltare sau într-una din ferestrele din timpul perioadei de repaus vegetativ, luând în calcul specia și volumul coroanei. Stropirea trebuie făcută doar în zilele cu temperaturi mai mari de 50 Celsius, când nu bate vântul și nu există precipitații sau risc de înghețuri ulterioare.

Insecticid pe bază de ulei horticol


Pentru o curățenie eficientă a livezilor și pregătirea sezonului următor, în perioada de repaus vegetativ se recomandă și o stropire cu ulei horticol ce ajută la combaterea insectelor si acarienilor și asigură un start bun pentru faza de vegetație. De exemplu, un produs insecticid-acarid pe bază de ulei de parafină, cu acțiune de contact, are ca efect asfixierea dăunătorilor (păduchi țestoși sau lânoși, acarieni sau afide în toate stadiile lor de dezvoltare, de la ouă și larve la adult. O astfel de soluție formează o peliculă pe suprafața scoarței și prezintă rezistență la spălare și la temperaturi scăzute, fiind eficienta pentru orice tip de livezi (măr, păr, prun, cireș, cais, piersic, nectarin). În cazul în care au existat dăunători în sezonul anterior, un astfel de tratament pomicol este esențial.

Prima stropire cu fungicid se face în perioada noiembrie - decembrie, iar la minim o săptămână, se aplică un tratament insecticid cu ulei horticol. Stropirile cu fungicid și insecticid trebuie repetate din nou, o singură dată, în perioada februarie - martie, înainte de înmugurire. Efectuate corect, astfel de tratamente fitosanitare făcute în faza de repaus vegetativ reduc semnificativ riscul de îmbolnăvire și atacurile dăunătorilor.

Sursa foto: shutterstock_2099191897.jpg