Timisoara

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com

Ce risc daca nu am un RCA valabil?

Ce risc daca nu am un RCA valabil?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
SEO Power
Vizualizari
519

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O Asigurare de Raspundere Civila Auto reprezinta un contract incheiat intre un posesor al unui autovehicul, care poate fi o persoana fizica sau juridica si un broker de asigurari auto RCA sau o companie de asigurari autorizata. Pe baza acestui contract, emitentul politei plateste despagubiri tertelor persoane care au fost pagubite intr-un accident provocat de vehiculul pentru care a fost incheiata respectiva polita, atat pentru daune materiale, deces sau vatamari corporale, cat si pentru daune morale.

Politele auto se emit in sistem electronic si contin informatii precum: partile contractuale, perioada de valabilitate a asigurarii, prima de asigurare, limitele maxime pentru despagubire, comisionul de intermediere, clasa bonus-malus si date despre autovehicul (numar de inmatriculare sau numar de identificare). O asigurare auto RCA este obligatorie pentru toti proprietarii de autovehicule si ea trebuie incheiata atunci cand se achizitioneaza un autovehicul nou sau atunci cand se achizitioneaza un autovehicul second-hand – pentru ca asigurarea isi pierde valabilitatea atunci cand autoturismul este vandut.

Ce se intampla daca un sofer circula fara un RCA valabil?
Chiar daca este obligatoriu ca toate masinile care circula in Romania sa aiba o polita RCA valida, statisticile spun ca aproximativ 25% dintre masinile care au fost inregistrate in aceasta tara nu au o asigurare obligatorie incheiata. O parte dintre acestea nu se afla insa in uz, altele circula ocazional, fiind masini de vacanta sau care apartin romanilor ce au plecat peste hotare pentru o perioada mai lunga de timp. Sunt si masini fara polita auto cu care se circula frecvent, dar soferii ar trebuie sa stie ca se expun urmatoarelor riscuri atunci cand pornesc la drum cu un autoturism care circula ilegal, avertizeaza specialistii de la Romasig:

  • lipsa asigurarii RCA se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, conform art. 64 din Legea nr. 136/1995, privind asigurarile si reasigurarile din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • retinerea talonului masinii – atunci cand un politist il opreste in trafic pe soferul care circula cu masina fara RCA, pe langa amenda, omul legii poate retine si talonul masinii;
  • soferii vor plati din buzunar toate daunele – daca nu sunt acoperiti de o asigurare auto si provoaca un accident, soferii respectivi vor plati din buzunar toate daunele, care pot fi destul de mari, pentru ca toate costurile de reparatii auto s-au majorat din 2021 si se estimeaza ca vor fi si mai mari din 2022.

Polita RCA se poate incheia pe 6 luni sau pe 12 luni, in functie de alegerea proprietarului masinii. Pentru a beneficia de un RCA ieftin este esential sa se analizeze cu atentie ofertele de pe piata si sa se aleaga aceea cu care proprietarul masinii rezoneaza cel mai mult, din punct de vedere al pretului si al acoperirii acesteia.

Concluzia acestui articol ar fi ca atunci cand circula cu o masina pentru care nu a incheiat o polita RCA, soferul se expune unor amenzi mari, ii poate fi retras talonul auto si mai exista un risc major: acela de a plati din propriul buzunar toate daunele pe care le-a cauzat si care pot fi foarte costisitoare.

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro