Timisoara

Ce sunt pantofii Oxford și cum îi porți

Ce sunt pantofii Oxford și cum îi porți

Detalii stire

Categorie
Stiri Comert
Modificat
acum 1 an si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
200

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Când vorbim despre încălțămintea elegantă pentru bărbați ne referim la celebrii pantofi Oxford. Aceștia au un sistem de șireturi închis, cu cele două fețe laterale, dispuse pe picior, sub forma literei V, fiind realizați din piele. De-a lungul timpului, designerii au creat mai multe tipuri de pantofi Oxford, așa că te invităm să afli mai multe despre această încălțăminte și despre modul în care o poți purta.

Istoria pantofilor Oxford

Moda pantofilor Oxford a plecat din Scoția și Irlanda, de la un tip de gheată, numită Oxonian, care se purta în perioada anilor 1800. Ulterior, acest model de gheată și-a schimbat design-ul, datorită cerințelor studenților de la Universitatea Oxford. În 1825, pantofii Oxford erau foarte comozi de purtat prin campus, având două fante laterale, care au fost înlocuite cu șireturi. În timp, tocurile s-au scurtat, înălțimea ghetei de asemenea, iar astfel s-a ajuns la un model de pantofi care nu depășește linia gleznei.

Dacă în trecut pantofii Oxford erau purtați de studenți, astăzi, acești pantofi reprezintă un stil formal, și sunt purtați doar în anumite contexte. În general, pantofii Oxford cer o anumită prestanță, așa că nu pot fi purtați cu orice fel de ținute. În Franța, li se spune pantofi Richelieu, iar în Anglia mai sunt cunoscuți și ca „Balmoral”, denumire dată după un castel al reginei.

Tipuri de pantofi Oxford

Pantofii Oxford sunt toți realizați după același tipar, însă, există și mici variații de stil, așa că iată câteva tipuri din această gamă:

Oxford Wholecut

Acest model de pantofi Oxford se închide cu ajutorul șireturilor, oferind un look complet, neted, fără cusături sau tăieturi decorative. Cu cât sunt mai puține detalii pe suprafața acestui model de pantofi, cu atât acesta este mai elegant. În cazul pantofilor Oxford Wholecut, sistemul de prindere al limbii este cusut sub caputa.

Oxford Cap Toe

Modelul Cap Toe este considerat un standard de eleganță pentru întâlnirile business, fiind adesea integrat în ținutele office. Spre deosebire de modelul anterior, Cat Toe are câteva cusături strategic plasate. Mai exact, o cusătură dreaptă desparte vârful pantofilor de capută. Iar la rândul ei, caputa este diferențiată de șireturi, printr-o altă cusătură.

Oxford Wingtips

Asemănători cu modelul Cap Toe, pantofii Oxford Wingtips au cusături prezente pe întreaga lungime a pantofului. Însă, spre deosebire de celelalte modele, aceștia au o cusătură care desparte vârful de restul pantofului, într-o formă de W rotunjit, care te duce cu gândul la două aripi.

Oxford Saddle

Punctul forte al acestor pantofi pentru bărbați este modelul de „șa”, de aici și denumirea de „saddle”. De obicei, acești pantofi sunt în două culori, fie complementare, fi opuse, iar zona șireturilor este evidențiată atât de cusături cu diverse modele, cât și de un colorit diferit. Iar acea parte colorată are, de obicei, formă de șa.

Cum porți pantofii

Oxford Modelul clasic de pantofi Oxford este negru, și se recunoaște ușor, datorită ochiurilor de șireturi foarte apropiate, în partea superioară. Însă, astăzi există o mulțime de modele derivate, așa că celebrii Oxford sunt disponibili într-o gamă variată de nuanțe. Dar, varianta neagră a rămas modelul preferat, mai ales pentru ținutele formale, potrivite pentru birou, cât și pentru evenimente, ceremonii sau recepții formale.

În schimb, pantofii Oxford, în varianta maro pot fi integrați și în ținute smart casual, cu jeanși albaștri sau pantaloni chinos. Dar, la fel de bine merg și la costum, mai ales cu unul bleumarin. Pantofii Oxford nu ar trebui să lipsească din garderoba unui bărbat. Acest model de pantofi este perfect pentru un costum elegant, cât și pentru o ținută office, fiind elementul cheie al unui outfit masculin. Iar dacă ai nevoie de o pereche nouă de pantofi, vezi oferta aici pentru cele mai noi modele.

Sursa foto: unsplash.com/photos/NG4SDeM3ouA