Timisoara

Ce presupune asceza zilelor noastre?

Detalii

Social links
Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 ani si 10 luni
Vizualizari
1376

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Ce presupune asceza zilelor noastre?

Vechii filosofi greci încercau să-și stăpânească emoțiile prin puterea voinței și numeau aceasta ”askesis”. În zilele noastre termenul de ”asceză” ne duce cu gândul la oamenii care se flagelează prin posturi lungi, ostovitoare. Diferențele s-au creat în isorie, răsucirea termenului având loc undeva în Evul Mediu. Putem pune la îndoială în unele aspecte evoluția, nu-i așa? Dacă rămânem la asceză, conform antichității, asceză nu este altceva decât un exercițiu, o simplă acțiune de voință ce are nevoie de repetare pentru a putea fi înfăptuită.

Astăzi, definiția termenului apare astfel: ”ASCÉZĂ s. f. 1. Efortul unor călugări creștini, musulmani, budiști etc. de a atinge adevărata desăvârșire (morală), având ca mijloc ajutător pocăința și mortificarea. 2. P. ext. Mod de viață care exclude excesul sau compromisul. – Din fr. ascès.”

Nefericirea poate fi ținută în observație și controlată?
sau
Fericirea poate fi exersată și învățată?

Iată două întrebări ce merită să reflectăm asupra lor, adâncindu-le în mintea sau mai bine în inima noastră. Nu poți gândi cu inima, veți spune unii dintre voi, e adevărat! Poți însă a simți cu inima și a răspunde, uneori mult mai bine decât raționând mental provocări, cum sunt și aceste două întrebări …

Acest exercițiu al ascezei este unul dintre remediile stărilor noastre de cădere, dependențe, obiceiuri mai puțin bune sau alegeri greșite, pur și simplu. Printr-un astfel de exercițiu impus conștient, exersat zi de zi, are loc transformarea în bine. Ce avem de făcut pentru a determina creierul să-și schimbe felul de funcționare și pentru o nouă adaptare la mediul nostru de viață?
 Repetiția
, obișnuința
, disponibilitatea de a fi supus unui efort. Asceza poate cuprinde toate acestea la un loc.

Două lucruri rămân de netăgăduit, așa cum v-am mai spus și într-un articol anterior:
  • concepția noastră despre fericire depinde mai degrabă de modul în care se simte creierul nostru decât de împrejurările vieții;
  • mai apoi, încercările ocazionale nu sunt suficiente pentru a modifica această sensibilitate.
Prin asceză și exercițiu, prin puterea de a schimba și dorința de a fi mai buni în descoperirea vieții, iată rețeta de acțiune și desăvârșire ale celor nobile pământești și sufletești.

Autor