Timisoara

Cenad

Dobrești

Detalii

Adresa
Cenad
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 8 ani si 2 luni
Vizualizari
1582

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cenad este o localitate în județul Timiș, Banat, România, reședința comunei Cenad, în prezent singura localitate a comunei. În antichitate localitatea s-a numit Morisena până târziu în sec XIII.
Cenadul a fost un important oraș medieval, distrus de marea invazie tătară din 1241.
Până în perioada interbelică au existat două localități diferite, Cenadu Mare și Cenadu Vechi (numit și Cenadu German).

Istoric
Istoricul Vasile Pârvan a presupus că la Morisena era locul unei cetăți dacice (Ziridava sau Giridava).

În timpul imperiului roman, la Morisena a fost construit un castru în care a staționat temporar legiunea a XIII-a Gemina.

Morisena a fost oraș și reședință temporară a avarilor și apoi a hunilor lui Atila.

Aici s-a aflat, sub numele de Urbs Morisena, localitatea de reședință a căpeteniei Ahtum. Acesta a înființat aici o mănăstire și o episcopie ortodoxă sub control bizantin, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, cu călugări aduși de la Vidin, cândva în jurul anului 1000.

În jurul anului 1013 comandantul de oști Chanadin, în numele puterii centrale, a reușit înlăturarea și înlocuirea lui Ahtum.

La mănăstirea din Cenad a activat Gerard de Cenad, un calugăr refugiat din Italia (Veneția) din motive politice. În anul 1038 Gerard (cunoscut în limba latină cu numele de Gerardus și în germană cu numele de Gerhard) a fost consacrat ca primul episcop al nou înființatei Episcopii a Cenadului în locul episcopiei ortodoxe.(vezi Gheoghe Cotoșman, „Din trecutul Bănatului - Comuna și bisericile din Giridava-Morisena-Cenad“ Timișoara,1935).

La Cenad, Gerard a înființat prima școală de pe teritoriul României, în care se studia religia și latina.

Gerard a înființat la Cenad o a doua mănăstire, cu hramul Sfintei Fecioare, situată în apropierea bisericii mai vechi, cu hramul Sf. Ioan Botezătorul.[2] Primul abate al mănăstirii Sf. Fecioare a fost călugărul Filip de la Mănăstirea Pannonhalma.

Sursa informatii: ro.wikipedia.org