Timisoara

Cicatricile post acnee

Cicatricile post acnee

Detalii

Web
http://www.brol.ro
Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Apartine de
Brol Medical Center
Vizualizari
2525

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Cicatricile post acnee

Cicatricile post acnee pot sa va afecteze din punct de vedere psihic, de aceea va prezentam o varianta de tratament, eficienta, care corecteaza sau indeparteaza aceste cicatrici. Exista mai mai multe tipuri de cicatrici postacnee:

Cicatrici Ice pick sunt cicatrici comune dupa acnee, caracterizate de depresiuni adanci care sunt de obicei mai mici de 2 mm latime, sunt profunde in piele si dau aparenta de piele care este lovita de ciocan de gheata.

Cicatrici Boxscar sunt foarte frgvente si sunt cicatrici angulare cu margini verticale si seamana cu cicatricile lasate de varicela pot fi superficiale sau profunde, şi sunt cel mai adesea gasite pe obraji şi tample.

Cicatrici Rolling sunt cauzate de leziuni sub suprafata pielii, si dau pielii un aspect de val. Ele sunt mari si superficiale.

Cicatricile hipertrofice sunt proeminente şi conglobate. Ele tind să apară mai frecvent pe spate şi piept, dar pot apărea, de asemenea, pe gat si fata, fiind de multe ori rezultatul mai multor leziuni severe de acnee, cum ar fi chisturi, noduli sau acnee cheloida. Cicatricile hipertrofice rămân, în general nemodificate,dar in unele cazuri pot să scadă în dimensiune pe masura ce trece timpul.

Exista mai multe tratamente recomandate pentru cicatricile post acnee:

Peeling chimic – Această metodă utilizează substanţe chimice pentru a elimina straturile superficiale ale pielii.
Există trei tipuri de peeling chimic:
Peelingul superficial
- pentru ridurile fine si cicatrici superficiale, vindecare in 7 zile, roseata persista 4 săptămâni.
Peelingul mediu
- pentru cicatrici mici, 7-14 zile de recuperare, 6 saptamani roseata
Peelingul profund - pentru cicatricile adânci, 14-21 zile de recuperare, roseata dureaza 8 săptămâni

Dermabraziunea
- Cu aceasta tehnica pielea este îngheţată şi un instrument de specialitate este utilizat pentru a elimina stratul superior al pielii cu o mişcare de şlefuire.

Microdermabraziunea - Acest lucru este similar cu Dermabraziunea (se face cu anumite cristale) dar nu merge atât de adânc. Există, de asemenea, un numar mare de creme pentru dermabraziune,dar rezultatele sunt modeste.

Rejuvenarea pieli cu Laser / Peeling cu Laser
Acesta este un tratament dermatologic în care fascicolul Laser este folosit pentru a elimina straturile supeficiale si profunde ale pielii, in care se afla cicatricile precum si alte imperfectiuni(riduri fine, pori dilatati, pete maronii).
Procedura poate dura între 30 şi 120 de minute şi se efectuează in ambulatoriu (pacientul nu ramane internat) se poate face sub sedare pentru a reduce disconfortul în timpul procedurii.
Există diferite tipuri de dispozitive cu laser pe piaţa de exemplu CO2, Erbiu, NdYag. etc
Dispozitive mai performante disponibile pe piaţă sunt acum de la producătorul american Cutera, care furnizează o gamă largă de echipamente.
Cutera Xeo cu laser este o platformă laser foarte versatila, care permite o gama larga de proceduri (epilare definitiva, tratamente vasculare, corectia petelor pigmentare, peeling etc.)
Cutera Pearl este o noua inovatie de la Cutera, care utilizează YSGG la 2790 nm lungime de undă, cu perioada de recuperare este redusa la 7 zile, comparativ cu alte lasere, care au nevoie de mai multe tratamente şi timpul de recuperare este cateva saptamani, perioada in care pacientul nu isi poate desfasura activitatea sociala si profesionala.
În timpul unui tratament Pearl, stratul superior al pielii este indepartat, odata cu imperfectiunile care le contine(riduri, pori dilatati, cicatrici postacnee,pete maronii).
Cei mai mulţi pacienti tolereza tratamentul cu anestezie locala,dar se poate face si cu o usoara sedare generala de catre un medic anestezist si asfel pacientul nu simte nimic. După 4-6 zile, crusta ramasa dupa peeling se desprinde si dezvăluie sub o piele noua, sănătoasa si luminoasa.
În acelaşi timp, căldura reziduala stimuleaza sinteza de colagen nou,cu umplerea şi scăderea liniilor fine si a tonusului fetei. Sinteza de colagen nou continuă 4 până la 6 săptămâni post-tratament.
Spre deosebire de tratamente "fracţionate", Pearl trateaza intreaga fata, reducând numărul de tratamente necesare. Numărul de tratamente difera în funcţie de profunzimea şi amploarea cicatricilor. Distanţa între sesiuni este de regula 6-8 saptamani. Cicatricile hipertrofice nu sunt tratate cu această metodă şi pot beneficia de injectii locale cu steroizi şi tratament local compresiv. Pentru unele cicatrici hipertrofice se poate incerca si excizia chirurgicala.

Conform diferitelor studii efectuate pe dispozitivele cu laser a fost dovedit că timpul de recuperare, după un tratament Pearl şi numărul de sesiuni de tratament necesare după Pearl sunt semnificativ mai mici în comparaţie cu laserele tradiţionale.

Articol furnizat de Dr. Liviu Olariu - medic primar dermatolog
tags: dermatologie Timisoara, dermatolog Timisoara, Dr. Liviu Olariu

Filtre

Tip: Afectiuni, Boli