Timisoara

Cine a inventat de fapt fotbalul?

Cine a inventat de fapt fotbalul?

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
363

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Cu toate că există o mulțime de sporturi în lumea întreagă, fotbalul este și va rămâne un standard pentru fiecare generație, indiferent de cultură și de era la care ne referim. Jucat în diverse moduri, cu reguli mai mult mai puțin clar definite, fotbalul a fost și rămâne un joc pentru care se vor investi timp și bani și care va atrage atenția oamenilor.

Dacă vrem să ne uitam un pic în timp și să ne dăm seama cum a început totul, vom acea aceeași dilemă ca și cea a găinii și a oului. Care a fost primul nu știm nici un ziua de astăzi. Este foarte dificil să spunem cu exactitate cine anume a inventat fotbalul, în ce an a apărut și cine l-a promovat mai departe, însă există două versiuni din punct de vedere istoric. Una dintre acestea ține de fotbalul tradițional, cu scopul de a trimite o minge într-o poartă, iar cea de-a doua ține de fotbalul cu reguli, jucat pe stadioane.

  • Fotbalul în Egipt

Conform unor descoperiri arheologice, fotbalul a existat încă din Antichitate și a fost practicat în Egipt, China și Roma. Mormintele egiptene sunt cele care au lăsat dovezi prin mingi din materiale textile sau chiar confecționate din intestinele animalelor. Cel mai probabil, fotbalul era jucat în perioada de fertilitate a pământului, pentru a sărbători potențialul pentru recolte bogate.

  • Cuju” în China Antică

La 2000 de ani mai târziu fotbalul a apărut și în China. Principiul era simplu, la fel ca și în ziua de astăzi. Jucătorii aveau ca și obiectiv să marcheze o lovitură cu mingea într-un spațiu delimintat de doi poli. Jocul a stârnit atenția curților regale, care au susținut investițiile în aceste meciuri numite „cuju”, jucate doar de jucători profesioniști.

  • Englezii și fotbalul de stradă

Mai departe, în Evul Mediu, englezii au fost cei care au îndrăgit fotbalul cel mai mult. În secolul al 14-lea jocul era cunoscut sub numele de „gloată”, iar numărul jucătorilor era nelimitat. Jocul era destul de improvizat și intuitiv, nu existau reguli și singura obligație era să nu se ajungă la omor. Englezii obișnuiau să joace pe străzi și astfel au ajuns să ocupe spații întregi pentru a crea un teren cât mai mare.

Lipsa regulilor bine definite a creat foarte multe neînțelegeri intre jucători, aceștia ajungând să se revolte și să stârnească nemulțumirea comercianților. În ciuda acestor nemulțumiri, jocul a continuat să rămână în inimile englezilor, iar la sfârșitul aceluiași secol a devenit o tradiție culturală, dovadă fiind și lista celor mai bune case de pariuri in Anglia.

  • Reglementarea jocului prin „Asociația de Fotbal”

Din cauza că fotbalul de stradă a stârnit atâtea violențe printre englezi, iar cu fiecare generație accidentele dintre jucători creșteau, s-a luat decizia creării unei „Asociații de Fotbal”. Aceasta a luat naștere în secolul al 19-lea, pentru a-i împiedica pe jucători să își facă dreptate în felul lor și a-i încuraja să joace într-un cadru organizat și civilizat. Cluburile sportive care au creat asociația au definit regulile clare ale jocului pentru fiecare participant și condițiile în care poate fi organizat. Ulterior sportul s-a extins și pe continentul american, sub denumirea de „soccer”