Timisoara

Concert Alex Harding & Lucian Ban

Alex Harding & Lucian Ban 'DARK BLUE'

Detalii petrecere/concert

Telefon
0722597541
Social links
Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 3 ani si 11 luni
Vizualizari
570

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 9 mai 201919:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare petrecere/concert

Turneu de lansare a albumului 'DARK BLUE' - Lucian Ban & Alex Harding, scos la prestigioasa casa de discuri Sunnyside Records (USA)

_ 9 mai // 19:00 - 21:00
_ Sala Multifunctionala a CJT Timis

Saxofonistul american Alex Harding, considerat drept unul dintre cei mai importanți saxofoniști bariton din jazz-ul contemporan, celebrează lansarea ultimului său album DARK BLUE împreună cu pianistul new yorkez de origine română Lucian Ban.

La aproape două decade de la prima lor apariție discografică, Somethin’ Holy (CIMP Records, 2001), ce avea să lanseze cariera americană a pianistului român și extraordinarul parteneriat muzical al celor doi muzicieni, DARK BLUE prezintă un amalgam unic de compoziții și improvizații inspirate de tradițiile jazz-ului, blues-ului și muzicii europene de cameră, fiind un album ce ilustrează direcțiile jazz-ului în secolului XXI.

De la blues-uri avangardiste la balade free ce aduc aminte de un Archie Shepp cântând cu Sun Ra, de la improvizații spontane la piese originale, DARK BLUE prezintă un duet aflat la maturitate artistică, doi vechi colaboratori ce conversează în limbajul jazz-ului modern.
Pe coperta noului album celebrul tubist și saxofonist Howard Johnson descrie astfel chimia muzicală dintre cei doi muzicieni:

„Lucian și Alex și-au dezvoltat meșteșugul de-a lungul a ani de concerte și colaborări. Acum devin o singură voce când vor și în continuare reușesc să se completeze unul pe altul”.

Alex Harding colaborează cu pianistul de origine română Lucian Ban de aproape două decenii, odată cu mutarea acestuia la New York la sfârșitul anilor ‘90, formând mai multe grupuri împreună, editând o serie de albume sub nume propriu și susținând sute de concerte de ambele părți ale Atlanticului. Grupuri precum Lumination Ensemble, Lucian Ban & Alex Harding Quintet, Tuba Project sau duetul Somethin’ Holy s-au bucurat de elogiile presei de specialitate și ale publicului. În 2003 Alex Harding & Lucian Ban quintet avându-l ca invitat special pe celebrul baterist Barry Altschul câștiga premiul Best Show of The Year din partea ziarului All About Jazz NYC alături de legende precum Joe Lovano și Cecil Taylor. În 2006 Alex Harding și Lucian Ban fondează Tuba Project, un grup construit în jurul mareului tubist de jazz Bob Stewart, iar în 2009 Alex Harding este prezent pe albumul The Romanian-American Jazz Suite condus de Sam Newsome și Lucian Ban.

Presa internationala despre Alex Harding & Lucian Ban:
„Ban cântă cu o sensibillitate și o fluență ce amintesc atât de McCoy Tyner cât și de Valdimir Horowitz în timp ce Harding poate să-ți rupă inima cu tandrețe sau să te covârșească cu intensitatea sa” Terrell Holmes, All About Jazz

Câțiva ani mai târziu criticul Jeff Stockton îi descrie astfel pe cei doi:
”Alex Harding și Lucian Ban au dezvoltat un parteneriat muzical extrem de fructuos, cu sunetul bluesy al lui Harding, ancorat în tradiția muzicală a bisericii penticostale, un adevărat urmaș al unui Hamiett Bluiett, și pianul reflexiv al lui Ban ce combină eleganța tradiției clasice europene cu pasiunea pentru improvizație”

Filtre petrecere/concert

Perioada: Saptamana curenta, Luna curenta