Timisoara

Concert Madalin Luca

Detalii petrecere/concert

Social links
Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Apartine de
Rost
Vizualizari
1142

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 24 februarie 201812:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare petrecere/concert

Mădălin Luca lanseaza un nou CD „Esențe strabune”, sambata, 24 februarie, ora 12:00, la Muzeul Satului Banatean din Timisoara.

"ESENTE STRĂBUNE " este un CD de muzică instrumentală, solist instrumentist fiind Mădălin Luca, însoțit de acompaniament orchestral format doar din instrumente de lemn, cuprinzând melodii din folclorul specific zonei Banatului.

Originalitatea CD-ului constă în faptul că instrumentul solistic este naiul, în România muzica bănățeană fiind prea puțin interpretată la acest instrument, iar un CD cu foclor din Banat având ca instrument solistic naiul, nu a fost realizat până în prezent. Inovația proiectului și valoarea adăugată muzicii tradiționale, este exprimată prin interpretarea solistică a naiului, realizată de Mădălin Luca. De asemenea, muzica esteinterpretată la instrumente acustice de coarde și de suflat din lemn, pentru a reaminti și păstra originalitatea folclorului din Banat, care la originile lui era interpretat cu acest gen de instrumente.

Muzica tradițională bănățeană face parte din patrimoniul cultural imaterial și este importantă promovarea ei păstrându-i autenticitatea și rădăcinile tradiționale specifice. Folclorul autentic, ca parte a patrimoniului intangibil, are o semnificație valorică pentru cultura și identitatea locală și națională. Din nefericire, în perioada contemporană asistăm la deterioararea și involuția muzicală a folclorului, datorită influențelor nonvalorice comerciale. Este firesc ca patrimoniul cultural imobil să fie supus schimbării, fiind un produs viu al comunităților, dar este important ca aceste influențe contemporane să determine o îmbogățire și creștere valorică a manifestărilor tradiționale. Pentru evoluția calitativă a culturii contemporane este vital să fie promovate valorile autentice tradiționale, pentru a fi cunoscute și valorificate și a se instaura în conștientul colectiv ca forme etalon de exprimare culturală. Așadar promovarea și cunoașterea adevăratelor valori tradiționale este esențială pentru transformările culturale contemporane.

„ESENTE STRĂBUNE” cuprinde următoarele melodii tradiționale din Banat:
01 Sorocul lui Bias, Pe loc ca la Jebel, Întoarsă de la Satchinez
02 Horă, Hora de la Oravița, Brâul de la Oravița, Ardeleană, De Doi
03 Brâul borlovenilor, Poșovoaica, Brâul lui Muia, Brâul ciclovenilor, Momirul
04 Mărie, Mărie
05 Zvoanele
06 Brâul lui Nicu Anghel, Baba Peleaga, De Doi
07 Sorocul lui Ilie Vincu, Întoarsă de la Satchinez
08 Brâul lui Efta Botoca
09 Carabă
10 Ardeleana de la Zervești, De Doi
11 Trandafir și-o floare
Solist instrumentist nai - Mădălin Luca
Instrumentiști:
Adrian Avram - vioară / Florin Gruia - vioară / Ionicuț Butan - clarinet
Mircea Ardeleanu - țambal / Remus Vălungan - chitară / Mircea Ardeleanu jr.- contrabas
Aranjamente orchestrale - Mircea Ardeleanu
Editare și master - Remus Vălungan
Producator: Compania D’arte
Actiune cofinanțată de Consiliul Județean Timis

Lansarea oficiala a CD-ului va avea loc in 24 februarie 2018, de Dragobete.

Filtre petrecere/concert

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta