Timisoara

Concert vocal-simfonic Timorgelfest

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Vizualizari
1005

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 13 octombrie 201720:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Programul este alcătuit din Suita pentru orgă şi orchestră de coarde în sol major de Ottorino Respighi, Introduzione et Gloria pentru solişti cor şi orchestră de Antonio Vivaldi şi de acelaşi autor — „Magnificat” pentru solişi, cor, orgă şi orchestră.

Cu mai mulţi ani în urmă lucrările celebre ale lui Respighi erau destul de des programate pe scena Capitol. Este vorba despre Fântânile Romei, Pinii din Roma, Serbările romane, Păsările şi pe vremea când exista o orchestră de cameră foarte activă, şi Arii şi dansuri vechi. Respighi s-a născut la 9 iulie 1879, la Bologna, într-o familie muzicală. De mic a studiat vioara şi viola cu profesori vestiţi pe acea vreme. În 1900 îl găsim la Teatrul Imperial din Petersburg ca şeful partidei de violă. Acolo a studiat 5 luni cu celebrul compozitor Nikolai Rimski-Korsakov.

Unele însemnări scriu că pe când efectua turnee de concerte în Germania a luat câteva lecţii de compoziţie şi cu Max Bruch. În 1913 este numit profesor de compoziţie la Academia Santa Cecilia din Roma. 6 ani mai târziu se căsătoreşte cu Elsa Olivieri-Sangiacomo, o fostă elevă, care, după 18 ani de la moartea soţului, se hotărăşte să-şi publice cartea — Ottorino Respighi, o sursă extraordinară de amintiri biografice. A apărut în traducere şi la noi în 1982, la Editura Muzicală. Spunea autoarea că pe lângă multe talente — excelent muzician, violonist, violist, pianist, şi cine mai ştie câte altele, avea şi manii ciudate precum aceea să poarte pe chip masca lui Beethoven, la care nu voia să renunţe. Într-adevăr, dacă-i priveşti fotografia, cu mici retuşuri ai putea spune că sunt fraţi.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta