Timisoara

Concertul pentru pian si orchestra

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 2 ani si 9 luni
Apartine de
Filarmonica Banatul
Vizualizari
1145

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 15 martie 201919:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Va fi un concert foarte atractiv deoarece vom avea ocazia să ascultăm două lucrări foarte bine primite de melomani — Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op.16 de Edvard Grieg și Simfonia a IV-a în sol major de Gustav Mahler.

O noutate absolută este introducerea în scherzo a unei viori solo, acordată cu un ton mai sus. Primul violonist al orchestrei, care va fi Alexandra Crişan, trebuie să cânte alternativ solo-uri pe două viori cu acordaj diferit. Altă noutate este o voce de soprană în partea a IV-a, ce intonează un duios cântec, viziunea unei naive copile despre paradis. Este vorba de „Das himmlische leben”, compus de Mahler în 1892. Solistă va fi soprana Cristina Grigoraș.

Concertul simfonic din 15 martie va fi condus de maestrul Sander Teepen. Va fi un concert foarte atractiv deoarece vom avea ocazia să ascultăm două lucrări foarte bine primite de melomani — Concertul pentru pian şi orchestră în la minor, op.16 de Edvard Grieg şi Simfonia a IV-a în sol major de Gustav Mahler.

În aprilie 1868, se naşte Alexandra, dăruind familei Grieg multă bucurie. În vară se vor afla toţi într-un mic sat din Danemarca. Acolo se naşte capodopera sa — concertul pentru pian. În august, în timp ce lucra la concert, află că prietenul său, compozitorul norvegian Halfdan Kjerulf, a încetat din viaţă. Datorită acestui fapt, pe lângă multă bucurie, vom întâlni în paginile concertului şi umbre de melancolie. Este una din cele mai importante şi caracteristice lucrări ale lui Grieg datorită inventivităţii, înveşmântării melodice şi a unei orchestraţii pline de fantezie şi originalitate. Deşi compozitorul era un excelent pianist, totuşi el a încredinţat premiera concertului, la 3 aprilie 1869, pianistului Edmund Neupert. În 1879 Grieg îl interpretează în sala Gevandhaus din Leipzig.

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta