Timisoara

Conexiunea intestin - creier ar putea explica calea spre obezitate

Conexiunea intestin - creier ar putea explica calea spre obezitate

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 6 luni si 3 saptamani
Apartine de
Clinica Naturell
Vizualizari
621

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Un nou studiu publicat recent în Journal of Clinical Investigation de către o echipă multi-instituțională condusă de cercetătorii de la Baylor College of Medicine dezvăluie o conexiune intestin-creier necunoscută anterior, care ajută la explicarea modului în care porțiile suplimentare conduc la creșterea în greutate.

Șoarecii care consumă o dietă bogată în grăsimi prezintă niveluri crescute de polipeptidă inhibitoare gastrică (GIP), un hormon produs în intestin, care este implicat în gestionarea echilibrului energetic al organismului. Studiul raportează că excesul de PIB călătorește prin sânge la creier, unde inhibă acțiunea leptinei, hormonului de sațietate. Ca urmare, animalele continuă să mănânce și să crească în greutate. Blocarea interacțiunii PIB cu creierul restabilește capacitatea leptinei de a inhiba pofta de mâncare și duce la pierderea în greutate la șoareci.

Cercetătorii știu că leptina, un hormon produs de celulele grase, este important în controlul greutății corporale atât la om, cât și la șoareci. Leptina funcționează prin declanșarea în creier a senzației de sațietate atunci când am mâncat suficient și, prin urmare, încetăm să mâncăm. Cu toate acestea, în cazurile de obezitate, care rezultă din consumul unei diete bogate în grăsimi sau supraalimentare, organismul nu mai răspunde la semnalele de leptină - nu se simte plin, iar alimentația continuă, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Unul dintre cercetători participanți la acest studiu- Studiul Mouse - declară că „am descoperit o nouă piesă din puzzle-ul complex al modului în care organismul gestionează echilibrul energetic și afectează greutatea (...) Nu știam cum o dietă bogată în grăsimi sau o supraalimentare duce la rezistența la leptină. (...) Colegii mei și cu mine am început să căutăm ce cauzează rezistența la leptină în creier atunci când mâncăm alimente grase. Folosind felii de creier cultivate în farfuriile petri am analizat factori de circulație ai sângelui pentru capacitatea lor de a opri acțiunile leptinei. După câțiva ani de eforturi, am descoperit o legătură între Hormonul intestinal GIP și leptină. ”

GIP este unul dintre hormonii incretinici produși în intestin ca răspuns la mâncare și cunoscut pentru capacitatea lor de a influența managementul energetic al organismului. Pentru a determina dacă GIP a fost implicat în rezistența la leptină, cercetătorii au confirmat mai întâi că receptorul GIP, molecula de pe celulele care se leagă de PIB și mediază efectele sale, este exprimat în creier.
Apoi, cercetătorii au evaluat efectul de blocare a receptorului GIP pe obezitate prin infuzarea directă în creier a unui anticorp monoclonal dezvoltat de dr. Peter Ravn la AstraZeneca, care previne în mod eficient interacțiunea dintre GIP și PIB. Acest lucru a redus semnificativ greutatea corporală a șoarecilor obezi alimentați cu alimente bogate în grăsimi.

„Animalele au mâncat mai puțin și, de asemenea, și-au redus masa de grăsime și nivelul glicemiei. În schimb, șoarecii slabi, tratați cu anticorpul monoclonal care blochează interacțiunea dintre receptorii GIP și nici nu au redus aportul alimentar, nici nu au pierdut greutatea corporală sau masa grasă, ceea ce indică faptul că efectele sunt specifice obezității induse de dietă”, au mai descoperit cercetătorii.

Experimentele lor ulterioare au arătat că, dacă animalele au fost concepute genetic pentru a fi deficiente de leptină, atunci tratamentul cu anticorpul monoclonal specific nu a redus apetitul și greutatea la șoarecii obezi, ceea ce indică faptul că GIP în creier acționează prin semnalizarea leptinei. În plus, cercetătorii au identificat mecanisme intracelulare implicate în modularea GIP a activității leptinei.

"În rezumat, atunci când au o dietă echilibrată, nivelul PIB nu crește și leptina funcționează așa cum era de așteptat, declanșând în creier senzația de a fi plin atunci când animalul a mâncat suficient și șoarecii nu mai mănâncă. Dar, când animalele mănâncă o dietă bogată în grăsimi și devin obezi, nivelurile de PIB în sânge cresc. PIB se varsă în hipotalamus unde inhibă acțiunea leptinei. În consecință, animalele nu se simt pline, se supraalimentează și cresc în greutate. Blocarea interacțiunii GIP cu hipotalamusul șoarecilor obezi restabilește capacitatea leptinei de a inhiba pofta de mâncare și reduce greutatea corporală", conluzionează cercetătorii.

Aceste date indică faptul că GIP și receptorul său din hipotalamus, o zonă a creierului care reglează apetitul, sunt necesare și suficiente pentru a provoca rezistența la leptină. Acesta este un rol anterior nerecunoscut al GIP asupra obezității care joacă direct în creier.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, cercetătorii speculează că aceste descoperiri s-ar putea traduce într-o zi în strategii extrem de viabile pentru pierderea în greutate care restabilesc capacitatea creierului de a răspunde la leptină prin inhibarea efectului anti-leptină al PIB.

Indiferent dacă ai sau nu probleme de greutate, dacă vrei să te însănătoșești sau, pur și simplu, vrei să ai grijă de sănătatea ta, noi te așteptăm la #clinicanaturell pentru a descoperi cele mai noi și benefice tratamente și terapii pentru sănătatea și frumusețea tale!

Până data viitoare,
Cu drag,
Echipa Clinica Naturell
Adresa: Timișoara, Calea Bogdăneștilor, nr. 22
Telefon: 0723 51.20.25, 0722 21.44.21, 0785 288.112