Timisoara

Contaminarea apei la Beba Veche si in localitatile inconjuratoare

Detalii stire

Categorie
Stiri administratie
Modificat
acum 8 ani si 1 luna
Vizualizari
1097

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ref. Contaminarea apei la Beba Veche și în localitățile înconjurătoare

Pe fondul agravării problemei contaminării apei subterane în Beba Veche, semnalată inițial încă din 2011, când apa a devenit inflamabilă, și ulterior reconfirmată de prezența în apă a unei cantități de arsen cu mult peste limita maximă în zona Beba Veche și în comunele limitrofe, mai multe ONG-uri și grupuri de acțiune din zonă și din țară, au solicitat autorităților, printr-o cerere de informații comună adresată către 11 instituții cu responsabilități în domeniul protecției mediului și sănătății publice, tratarea cu extremă seriozitate a problemei de la Beba Veche.

Astfel, Asociația Neuer Weg, cu sprijinul Asociației Profesioniștilor în Protecția Mediului Înconjurător și Asociația Pro Mediu Timiș, dar și al grupurilor de acțiune civică împotriva fracturării hidraulice de la Beba Veche și de la Dudeștii Vechi, au solicitat autorităților un set complex de documente, prin care autoritățile ar trebui să arate modul în care au gestionat problema apei contaminate de la Beba Veche, care, între timp s-a extins și la comunele din jur, așa cum se temeau și autoritățile.

De asemenea, având în vedere faptul că problema contaminării apei în zonă nu este una nouă (a se vedea episodul din 2011, când apa a devenit inflamabilă), ONG-urile au solicitat autorităților informații privind modul în care au gestionat problema din 2011, dacă populația a fost anunțată în legătură cu contaminarea, măsurile luate pentru asigurarea apei către populație, măsurile luate pentru identificarea sursei poluării, sancțiunile aplicate companiei Petrom, care are sonde în zonă, precum și măsurile de refacere/decontaminare a apei dispuse.

Același set de întrebări se referă și la episodul de poluare 2014, când, spre deosebire de 2011, sursa poluării este incertă. Între timp, conform cu mai multe informații, inclusiv de la oficialii firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom, activă în zonă, de-o parte și de alta a graniței româno-sârbe, se pare că în Serbia, foarte aproape de graniță există un câmp de sonde unde se folosește tehnologia fracturării hidraulice de mare volum. Primarul de la Beba Veche consideră sondele din Serbia responsabile de acest episod nou de contaminare a apei. Cert este faptul că autoritățile române au datoria să investigheze cauza și să vină cu un răspuns concret în acest sens.
Fiind vorba de o zonă de graniță, intervine necesitatea cooperării transfrontaliere între autoritățile de ambele părți, statuată și de Tratatul de la Espoo privind impactul de mediu în context transfrontalier, ratificată și de România și de Serbia, lucru semnalat și de scrisoarea ONG-urilor în cauză, care încearcă să vadă și dacă autoritățile române și sârbe au respectat procedura stipulată de convenția Espoo în cazul sondelor amplasate aproape de frontieră.

Întrucât situația este extrem de gravă și ea amenință să se extindă și mai mult, inclusiv peste graniță, ONG-urile doresc să transmită autorităților mesajul îngrijorării profunde. Această investigație este cu atât mai necesară cu cât societatea civilă din zonă și din România, în general, este extrem de îngrijorată de impactul exploatărilor de hidrocarburi, în speță neconvenționale, dar nu numai, pe fondul multiplelor studii științifice care stabilesc legături clare, fără echivoc, între fracturarea hidraulică (exploatările de hidrocarburi) și contaminarea apei.

Aici puteți descărca scrisoarea trimisă de ONG-uri autorităților, buletinul de analiză a apei realizat pentru Consiliul Județean Timiș în septembrie 2014, și buletinul de analize privind contaminarea cu arsen la Dudestii Vechi, realizat de localnici din zonă, în condițiile în care autoritățile au răspuns negativ solicitării de date cu privire la analiza apei în zonă.

De asemenea, având în vedere gravitatea problemei, ONG-urile au considerat necesar să aducă această problemă și la cunoștința Secretariatului General al Guvernului și a Administrației Prezidențiale. ONG-urile sunt dispuse să se folosească de toate mijloacele legale pentru a elucida acest caz și pentru pedepsirea vinovaților, respectiv crearea unui precedent care să responsabilizeze pe operatorii din domeniul forajelor de hidrocarburi.

Îngrijorarea ONG-urilor vine și pe fondul studiilor multiple apărute în ultima perioadă, inclusiv oficiale, care atestă legătura directă între foraje și contaminarea apei. Iata aici un document oficial al Departamentului de Protecția Mediului din statul Pennsylvania, unul din statele cu activitatea de fracturare hidraulică cea mai intensă, prin care sunt inventariate toate cazurile prin care statul a constatat contaminarea apei de către foraje.

Acest document, împreună cu alte documente oficiale apărute în ultima perioadă vin să infirme afirmațiile proponenților fracturării hidraulice, care afirmă, ignorând realitatea, că nu a existat NICI MĂCAR UN SINGUR CAZ DE CONTAMINARE A APEI. 252 de cazuri OFICIALE de contaminare a apei sunt documentate cu lux de amănunte, de către această instituție. După ce o perioadă îndelungată, instituția responsabilă cu protecția mediului din Pennsylvania s-a ferit să aducă adevărul cutremurător la suprafață, presiunea publică din Pennsylvania a dus, până la urmă, la apariția acestor date lipsite de echivoc, care arată foarte clar faptul că fracturarea hidraulică este responsabilă pentru contaminarea apei.