Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Corpuri de iluminat LED - trenduri si previziuni

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 9 luni si 2 saptamani
Vizualizari
572

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Revolutia in cazul sistemelor de iluminat a avut loc destul de repede. In aproximativ 150 de ani s-a trecut de la becurile incandescente la iluminatul modern cu LED. Dorinta de a economisi energie, eficienta ridicata, fiabilitatea si o durata mai mare de viata sunt factori decisivi in ceea ce priveste folosirea de corpuri de iluminat LED. Acestea pot fi insotite de senzori de miscare pentru o utilizare mult mai eficienta.

Predictii privind folosirea de corpuri de iluminat cu LED Piata sistemelor de iluminat cu LED a fost estimata la aproximativ $59 de miliarde in 2018 si se preconizeaza sa ajunga la $130 miliarde pana in 2024, cu o crestere medie anuala de 13,17%, conform unor studii publicate recent. Prin trecerea la LED-uri eficiente din punct de vedere energetic, se va economisi energie in valoarea de $18 milioane. In plus, emisiile anuale de dioxid de carbon vor scadea cu peste 160 de milioane de tone.

Motivele care stau la baza intensificarii utilizarii de corpuri de iluminat cu LED


1. Orientarea catre nevoile oamenilor si protejarea mediului

Folosind corpuri de iluminat LED se poate realiza cel mai eficient mediu de lucru sau relaxare. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, culorii luminii. Spectrul luminii LED este cel mai apropiat de lumina naturala. De asemenea, se potriveste ritmului circadian al oamenilor. Lumina albastra, rece, prezenta la o mare parte dintre sistemele de iluminat cu LED, ajuta la combaterea oboselii si induce o senzatie de revigorare, prin suprimarea productiei de melatonina, hormonul natural produs de corp ce provoaca starea de somnolenta. Lumina galbena, produsa, de asemenea, de corpurile de iluminat LED contribuie la relaxare, inducand o stare de somnolenta prin sustinerea producerii de melatonina. Tehnologiile inteligente permit schimbarea temperaturii luminii si, implicit, a culorii.

Un exemplu pertinent este dat de iluminarea unui spital. Becurile LED albastre, reci ajuta personalul medical sa ramana vigilent pe parcursul unei garzi in timp ce, becurile LED galbene, calde, sunt perfecte pentru saloanele pacientilor care au nevoie de odihna. Grija fata de nevoile curente este dovedita si de faptul ca majoritatea sistemelor de iluminat LED sunt dimabile si au senzori de adaptare. Prin urmare, ele pot simti lumina ambientala din camera si ajusta luminozitatea in functie si de lumina ce provine de la soare sau de la alte surse.

"Aceasta tehnologie are o aplicabilitate extinsa in retail, in domeniul industrial si in showroom-uri. De asemenea, senzorii de miscare ajuta la scaderea consumului de energie pentru iluminarea camerelor atunci cand nimeni nu se afla in incapere. Acest lucru nu este util doar oamenilor, ci si mediului inconjurator. Scaderea luminii in lipsa miscarii conduce la scaderea energiei utilizate, ajutand planeta printr-o emisie mai mica de gaze de sera si compania, prin realizarea unei economii" afirma Achim George, directorul VtacSmartHome.ro - GTA Business Development.

2. IoT - Internetul Lucrurilor

IoT se refera la retelele, in continua crestere, de device-uri care se pot conecta la Internet si la comunicarea ce are loc intre acestea si alte sisteme furnizate de Internet. Ce legatura are acest aspect cu folosirea de corpuri de iluminat cu LED? Avand in vedere faptul ca iluminatul este folosit pretutindeni, IoT ajuta la simplificarea realizarii de sisteme conectate. Utilizand sisteme LED bazate pe IoT in fiecare incapere dintr-o cladire poate ajuta la realizarea unei constructii inteligente, cu optiuni virtuale nelimitate. Acest lucru este in stransa legatura si cu primul aspect, orientarea catre nevoile oamenilor.

3. LiFi

Cel mai nou concept ce provine din evolutia corpurilor de iluminat cu LED este Li-Fi. La baza, Li-Fi este o versiune actualizata a sistemului Wi-Fi de conectare la internet, folosind lumina in locul undelor radio si avand o viteza de transfer date de o suta de ori mai rapida. Shuji Nakamura, cel care in 2014 a castigat Premiul Nobel pentru Fizica, inventand LED-ul albastru, a considerat Li-Fi ca fiind urmatoarea etapa in dezvoltarea tehnologiei LED.

Avand Li-Fi integrat in corpuri de iluminat LED se poate realiza o alternativa la conexiunea la internet in spatiile comerciale si birourile in care conexiunea la internet ridica probleme.

Anunt Diamant CBS Medcom Hospital

CBS Medcom Hospital Timisoara reprezintă un spațiu al medicinei estetice de mâine, care se întâmplă azi, sub ochii noștri. Condițiile oferite, aparatura medicală, dotările excepționale, înalta pregătire profesională a personalului, toate reprezintă garanții pentru cei ...

https://medcom.ro