Timisoara

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara cu o experienta de peste 21 ani in chirurgia estetica, infiintata in 1996.
https://www.brol.ro

Creierul si emisferele sale

Creierul si emisferele sale

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Vizualizari
605

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Creierul drept este bun, iar cel stang este rau” aceasta era viziunea creierului prin anii 1970. De atunci si pana in zilele noastre neurostiinta a evoluat. Noua conceptie referitoare la emisferele cerebrale este strans legata de topografia creierului atunci cand avem in vedere partea dreapta versus stanga: se face referire la partea din fata, de mijloc sau din spate a emisferei cerebrale?

De pilda cand vorbim despre creativitate vorbim si de axa sus-jos, nu doar de axa stanga-dreapta, cu alte cuvinte ne raportam la tot creierul. Este esential sa cunoastem si sa intelegem aceasta diferentiere structurala a creierului in cele doua emisfere cerebrale.

Asadar emisfera dreapta are cele mai multe conexiuni neuronale atat intern cat si cu cealalta parte a creierului. Partea dreapta a creierului uman are o relatie puternica cu centrele emotiilor ca de exemplu: amigdala si regiunile subcorticale. De asemenea emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a corpului si respectiv emisfera stanga coordoneaza partea dreapta a corpului. La dreptaci, partea stanga este dominanta si viceversa.

Partea dreapta coordoneaza imaginatia, creativitatea, intuitia, procesele vizuale si multi-tasking. Exista activitati care stimuleaza puternic emisfera dreapta cum sunt activitatiile artistice: a canta la un instrument, a picta, a dansa, a scrie, a juca teatru.

Emisfera stanga are cu mult mai putine legaturi sinaptice, atat in interiorul ei cat si in restul creierului. Partea stanga a creierului este alcatuita din coloane verticale ordonate si des stranse. Acest lucru ne permite o diferentiere clara a functiilor. Prin comparatie, emisfera dreapta se caracterizeaza mai mult printr-un melanj la nivel structural.

Toate exercitiile logice ca de pilda: integramele, anagramele, Sudoku, exercitii complicate de matematica, sahul, jocul Go stimuleaza in mod deosebit partea stanga.

Creierul este stimulat apoi relaxat pe durata unei sedinte de masaj. In timpul masajului sunt masate anumite puncte numite ”trigger points” sau “puncte declansatoare”. Se numesc asa, pentru ca ele declanseaza impulsul nervos catre sistemul nervos central si implicit catre creier. Prin intermediul neurotransmitatorilor cutanati apoi celulari, ajung la creier unde acesta interpreteaza fiercare stimul primit. In cele mai multe cazuri, creierul in timpul masajului se relaxeaza. La nivel celular se secreta hormonii de relaxare: serotoninele si endorfinele.

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro