Timisoara

Criterii pentru alegerea unei izolatii termice de calitate

Criterii pentru alegerea unei izolatii termice de calitate

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
462

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Izolarea termica, indiferent de materialul cu care este realizata, are rolul principal de a reduce pierderile de caldura pe durata iernii si de a impiedica aerul cald sa intre in locuinta pe durata verii. Pe langa un confort sporit, asta contribuie si la reducerea costurilor factorilor pentru incalzirea sau racirea cladirii. Pentru a fi considerata eficienta, o izolatie termica, fie ca este realizata cu vata de sticla, polistiren sau alte materiale, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Iti prezentam in continuare criteriile importante la izolatiile termice, in functie de care poti alege un sistem termoizolator de calitate.

Conductivitatea termica

Numita si valoarea lambada (λ), acest criteriu indica usurinta cu care aerul cald traverseaza materialul izolator. Cu cat conductivitatea termica este mai mica, cu atat materialul izoleaza mai bine. Conductivitatea termica este exprimata in W/mK.

Permeabilitatea la vapori

Permeabilitatea la vapori arata capacitatea materialului de a permite vaporilor sa-l strabata. Este esential ca izolatia termica sa fie permeabila la vapori, in special daca vorbim de casele din lemn, unde transferul de umiditate este un factor foarte important. In caz contrar, te poti confrunta cu mucegaiul, ceea ce cauzeaza putrezirea lemnului, iar asta afecteaza structura de rezistenta a cladirii.

Difuzivitatea termica

Difuzivitatea termica este capacitatea materialului de a conduce caldura in raport cu capacitatea sa de stocare; de pilda, lemnul transmite lent, pe cand metalele transmit rapid. In cazul materialelor termoizolatoare, valoarea acestui parametreu (masurata in m²/s) trebuie sa fie scazuta. Densitatea Materialul izolator cu o densitate (exprimata in kg/m³) mare are si greutatea totala mare, ceea ce inseamna ca difuzivitatea sa termica este scazuta.

Rezistenta termica

Acest parametru leaga conductivitatea materialului izolator de grosimea sa. Valoarea rezistentei (masurata in Km²/W) este data de raportul dintre conductivitatea materialului si grosimea sa. Acest criteriu este, asadar, invers proportional cu conductivitatea, ceea ce inseamna ca un material termoizolator este cu atat mai eficient cu cat rezistenta sa termica este mai mare.

Bilantul de bioxid de carbon

Numit uneori si carbon legat, bilantul de dioxid de carbon este un parametru mai nou, insa luat in considerare tot mai des. Acest criteriu nu este legat de capacitatea de izolare, ci de gazele ce cauzeaza incalzirea globala. Bilantul de bioxid de carbon este un raport care arata cat bioxid de carbon s-a eliberat in atmosfera pe durata fabricarii materialului izolator in comparatie cu ce absorbit de materiile prime din care acesta a fost obtinut.

Toate tipurile de cladiri, fie ele din caramida, beton sau BCA, necesita un sistem de termoizolare. Si casele din lemn au nevoie de izolare, chiar daca lemnul este un izolator termic eficient. Casele din pereti prefabricati sau pe structura din lemn au nevoie de izolare intre straturile ce formeaza peretii, la acoperis, in mansarda si intre capriori. Cele din busteni dreptunghiulari sau rotunzi au nevoie de izolare la imbinarile structurale dintre elemente.

Cunoscand aceste criterii, iti va fi mai usor sa alegi o izolatie termica de calitate, potrivita pentru nevoile tale.

Sursa foto: pixabay.com/photos/energy-efficient-insulation-5019261/

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro