Timisoara

CUI: ce este si cum poti obtine un Cod Unic de Inregistrare?

CUI: ce este si cum poti obtine un Cod Unic de Inregistrare?

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
4604

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Fie ca iti doresti sa descoperi mai multe despre ce inseamna, de fapt, codul unic de inregistrare si despre cum poti obtine un astfel de cod, fie ca te intereseaza sa stii cateva aspecte esentiale despre modul in care poti cauta o firma dupa CUI, suntem convinsi ca in articolul de astazi vei gasi raspunsurile intrebarilor pe care le cauti.

Pentru inceput, sa definim codul de identificare fiscala, prescurtat CIF: acesta reprezinta un cod numeric unic de inregistrare, asociat unui comerciant. Dupa ce o firma se inregistreaza la Registrul Comertului, aceasta primeste un Cod Unic de Inregistrare, odata cu eliberarea certificatului de inregistrare.

Ce inseamna numarul din Registrul Comertului?

Firma inregistrata la Registrul Comertului va fi inscrisa in unul dintre cele trei registre, in functie de tipul sau. Astfel, exista:

  • un registru pentru persoane fizice autorizate;
  • un registru pentru intreprinderile individuale sau familiale;
  • un registru pentru persoanele juridice.

Numarul de ordine din registru este format dintr-o litera:

  • J - in cazul persoanelor juridice
  • F - in cazul persoanelor fizice autorizate
  • C - in cazul persoanelor juridice societati, companiilor nationale, societatilor nationale, regiilor autonome, grupurilor de interes economic, organizatiilor cooperatiste, societatilor europene, grupurilor europene de interes economic, altor persoane juridice prevazute de lege

Dupa numarul de ordine din registru, urmeaza codul numeric aferent judetului in care se afla sediul social al firmei respective: acesta poate fi cuprins intre 1 si 40 sau 51-52.

Dupa acesta se trec numarul de ordine si anul inregistrarii firmei.

Ce este important de stiut este faptul ca, spre deosebire de numarul de ordine din registrul comertului, care se poate schimba, codul unic de inregistrare nu se poate modifica. In situatia in care sediul social al firmei se muta intr-un alt judet, aceasta primeste un nou numar.

CIF vs. CUI - care este diferenta?

De multe ori, poate aparea o dilema referitoare la diferenta dintre CIF si CUI. Este important de retinut faptul ca CIF inseamna cod de identificare fiscala si ca aceasta denumire a fost utilizata pana la data de 1 ianuarie 2007. Ulterior, a inceput sa se foloseasca denumirea de CIF. Cu alte cuvinte, nu exista nicio diferenta intre CIF si CUI.

Cum poti obtine un cod unic de inregistrare?

Legea 207/2015, referitoare la Codul de procedura fiscala, defineste inregistrarea fiscala astfel: activitate de atribuire a codului de identificare fiscala, care este realizata exclusiv de catre organul fiscal central, pe baza declaratiei de inregistrare fiscala, de organizare a registrului contribuabililor si de eliberare a certificatului de inregistrare fiscala.

Cum poti cauta o firma dupa codul unic de inregistrare?

Toate firmele pot fi verificate dupa codul unic de inregistrare, pe pagina oficiala a Ministerului Finantelor Publice. Aici se completeaza codul unic de inregistrare al firmei cautate, dupa care se introduce codul de validare expus in casuta. Ulterior, se da click pe vizualizare. Astfel, poti vedea indicatorii din bilantul firmei cautate: cifra neta de afaceri, capital, profit etc.

Dand click pe apoi, poti urmari situatia firmei si din anii anteriori. Astfel, poti verifica firma dupa CUI in doar cativa pasi foarte simpli.

In concluzie, acestea sunt informatiile cele mai importante pe care trebuie sa le stii despre codul unic de inregistrare.


Sursa foto: pexels.com/photo/ballpen-blur-close-up-computer-461077/