Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Cultura de soia: tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor

Cultura de soia: tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 11 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
333

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În primii ani de după 1989, soia devenise o plantă de care niciunul dintre români nu mai voia să audă, fiind asociată cu perioada regimului comunist, când era folosită ca înlocuitor pentru carne în majoritatea mezelurilor.

„Salamul cu soia” devenise un exemplu emblematic despre cât de rău se trăia în comunism, însă odată cu trecerea timpului, această plantă a fost reabilitată în mentalul colectiv. Românii au descoperit astfel că soia este, de fapt, una din cele mai hrănitoare plante de cultură, așa că au început să o reintroducă treptat în alimentație. Culturile de soia au devenit astfel tot mai prezente în peisajul agricol, la fel și preocuparea fermierilor pentru îngrijirea acestei plante. Dacă și tu ești interesat de subiect, îți arătăm cum poți combate cele mai frecvente boli întâlnite în culturile de soia.

Mana

Este una dintre cele mai frecvente boli ce afectează culturile agricole din România, printre care se numără și cele de soia. Mana e provocată de o ciupercă ce atacă toate părțile aeriene ale plantei, putând distruge aproape o treime din suprafața cultivată. Poate fi recunoscută ușor după petele gălbui care apar pe fața superioară a frunzelor și puful cenușiu de pe partea inferioară.

Din toată gama de tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor, administrarea de fungicide este cea mai eficientă metodă pentru prevenirea apariției manei, dar și pentru a opri boala din evoluție dacă atacul deja s-a produs. De asemenea, tratarea semințelor cu soluții speciale, înainte de semănat, conferă mai multă rezistență plantelor în fața agentului patogen.

Putregaiul alb

Se manifestă la nivelul rădăcinii și al părților inferioare ale tulpinii, prin apariția unor pete închise la culoare. Ulterior, pe țesuturi se formează un puf alb și des, acesta fiind miceliul ciupercii. Plantele se usucă în ritm accelerat, iar rădăcinile își pierd rezistența. Boala se transmite și prin intermediul semințelor contaminate, așa că acestea trebuie atent selecționate la momentul semănatului. Și în acest caz se impune tratarea semințelor, urmată apoi de aplicare soluții fungicide în culturi, conform unui calendar bine stabilit.

Făinarea

Deși atacă toate părțile aeriene ale plantei, simptomele acestei boli se manifestă la nivelul frunzelor, fiind ușor de observat. Pe suprafața acestora apar pete albicioase, care se extind rapid și acoperă ambele fețe ale frunzelor. La început, petele sunt pufoase, însă în pragul toamnei se transformă într-un praf fin de culoare albă, prin care se pot întrezări mici puncte negre. Dacă atacul este foarte puternic, frunzele afectate se usucă și cad, putând transmite astfel boala și plantelor sănătoase. Făinarea se transmite de la un sezon la altul, așa că o măsură de prevenire este îndepărtarea resturilor vegetale. De asemenea, există soluții fungicide eficiente în prevenirea și combaterea făinării, care trebuie să fie administrate conform recomandărilor specifice fiecărui produs.

Distrugerea tulpinilor și păstăilor

Denumirea acestei boli spune totul despre forma sa de manifestare, însă trebuie precizat că atacă și semințele. Boala este provocată tot de o ciupercă, iar primele semne se pot observa la nivelul tulpinilor, în dreptul nodurilor. Aici apar pete de culoare brună, care se extind împrejurul tulpinii, iar pe măsură ce boala evoluează, acestea se înnegresc. În același timp, pe păstăi apar pete, iar părțile afectate ale plantei încep să se ofilească. În situația în care ciuperca atacă semințele, acestea nu mai germinează, iar întreaga cultură este compromisă din start. Tratamentele cu soluții fungicide trebuie însoțite de lucrări de fertilizare efectuate în perioadele optime.

Mai trebuie să știi că fungicidele folosite în tratamentul culturilor de soia se împart în două grupe, în funcție de modul de acțiune. Fungicidele de contact se aplică pe suprafața plantei și o protejează la exterior, având doar rol preventiv și fiind ineficiente în tratarea bolilor. De cealaltă parte, fungicidele sistemice sunt absorbite în țesuturile plantei acționând din interior împotriva agenților patogeni. Acestea au atât rol de protecție, cât și rol curativ, oprind evoluția bolilor și limitând pagubele pe care acestea le pot provoca.

Sursa foto: unsplash.com/photos/oLj87a4tkD8

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com