Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Culture Quest

Culture Quest

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
317

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rezidențe artistice și de cercetare, educație alternativă, tabere și ateliere, laboratoare, discuții și expoziții de artă, desfășurate în Timișoara în colaborare cu instituții dedicate cercetării științifice. Asociația Foc și Pară împreună cu asociația Minitremu inițiază prima ediție Culture Quest, un proiect-pilot ce va avea loc anul acesta în Timișoara.

Culture Quest reprezintă un ansamblu de evenimente care au ca scop popularizarea științei prin mijloace artistice și metodologii pedagogice alternative, derulate în colaborare cu artiste/artiști/artistx și instituții dedicate cercetării științifice din Timișoara. Seria de evenimente Culture Quest mută focusul de pe tehnologie pe cercetarea științifică prin acțiuni hibride între știință, artă și tehnologie cu conținut educativ, în care laboratorul de cercetare devine un spațiu de transfer de cunoștințe științifice și artistice.

În 2022 și 2023 organizatorii propun un program de activități conceput sub forma unor laboratoare de cercetare, rezidențe, ateliere și tabere, discuții, expoziții de artă, instalații multimedia și o platformă online, bazate pe idei învățate sau împrumutate din schimbul de experiențe acumulate, împărtășind o gândire critică asupra rolului tehnologiei în viața noastră de zi cu zi.

Programul primei ediții Culture Quest cuprinde o serie de abordări ce favorizează o expansiune a orizontului experiențial prin cercetări științifice și artistice, prin experimente și dezbateri între specialiști și non-specialiști. Aceste discuții oferă un context nonformal de familiarizare cu munca, metodologia și modul de gândire propriu speculației științifice şi filozofice.

În 2022 proiectul aduce împreună artiști locali și naționali, copii și adolescenți și Observatorul Seismologic din Timișoara. Printr-o serie de ateliere interdisciplinare organizate în perioada 15-21 august 2022, aceștia își doresc să genereze un ghid de pedagogie artistică emergentă, în care tehnologia este folosită ca instrument.

Structurat în jurul a trei ateliere bilingve, programul este coordonat științific de Adina Rău, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului iar cei 4 artiști invitați sunt Ioana Vreme Moser, Rose Marie Barrientos, Ciprian Homorodean și Claudiu Cobilanschi.

În cadrul atelierului “Tremorozauri”, mentorat de artista audio-vizuală Ioana Vreme Moser, copiii vor putea învăța principiile de bază ale sesizării vibrațiilor de tip seismic pentru a construi mașini electronice care generează zgomot atunci când sunt scuturate.

Artiștii interdisciplinari Rose Marie Barrientos & Ciprian Homorodean facilitează atelierul “Mișcările Pământului. Despre dragoste, viață și moarte”. Participanții vor afla mai multe despre misiunea Observatorului Seismologic din Timișoara, despre mișcările seismice care zguduie și ne modelează planeta și despre cele mai recente descoperiri din Științele Pământului.

“Atelierul de mișcare și tectonică interioară” propus de artistul Claudiu Cobilanschi explică și fixează anumiți termeni specifici cercetării fizicii Pamântului extrași din biblioteca Observatorului Seismologic, prin intermediul performance-ului.

Asociația Foc și Pară s-a înființat în anul 2016, cu scopul de a constitui şi susţine o structură organizaţională şi comunicațională specifică manifestărilor din zona artei contemporane și a educației alternative. Din 2020 asociația Foc și Pară gestionează spațiul independent Indecis de tip artist run din Timișoara, România.

Minitremu se situează la granița dintre artă și pedagogie, fiind un laborator de experiențe estetice și de dezvoltare creativă, prin care copiii și tinerii pot lua contact cu procese artistice ce generează dialog și reflexie, și îi ajută să-și dezvolte propria viziune despre viață. E o pedagogie ce continuă tradiția educatorilor constructiviști, unde învățarea bazată pe experiența directă este obiectivul principal, iar arta și gândirea critică pot fi învățate cel mai bine prin întâlnirea cu artiștii contemporani.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Culture Quest este o componentă a programului Knowledge Fields iar cei patru parteneri culturali sunt Indecis, Minitremu, kinema ikon și Doar Mâine.

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro