Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Cum ajută jocurile video la dezvoltarea creativității?

Cum ajută jocurile video la dezvoltarea creativității?

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
614

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Găsirea unei soluții inovatoare sau a unui răspuns creativ la o întrebare complicată poate fi o sarcină extrem de dificilă. Acesta este motivul pentru care numeroase companii, pentru care creativitatea este o condiție de bază a evoluției lor, organizează sesiuni de brainstorming (tehnică de grup al cărei scop este generarea unui număr mare de idei în scopul soluționării unei probleme) sau mind-mapping (hărțile mentale sunt descrieri desenate ale gândurilor). Deloc surprinzător, studiile au arătat o legătură directă între petrecerea timpului liber accesând jocuri video și îmbunătățirea laturii creative a gamerilor. Se pare că provocările din mediul virtual forțează jucătorii să găsească idei și să activeze acea parte a creierului care generează răspunsuri creative.

Provocările stimulează găsirea soluțiilor

Creierul uman învață și caută soluții, funcționând mult mai eficient atunci când este pus în situații limită, cum ar fi supraviețuirea sau gestionarea unor resurse limitate. Cum situațiile din teatre de război sau experimentarea unor strategii nu sunt la îndemâna oricui, activitățile de gaming – precum jocuri originale de pe pcgarage.ro, de exemplu – rămân cea mai distractivă și serioasă tentativă de a încerca găsirea cu adevărat rapidă a unor soluții eficiente. Jocurile video își fundamentează succesul pe provocările prin care îl captivează pe jucător, senzația de imersiune fiind obținută prin simularea detaliată a mediului (imagine, sunet, control avansat al obiectelor), dar mai ales prin încercările care solicită latura creativă.

Nevoia de afirmare prin câștigarea competiției

Una dintre plăcerile secrete cu care creierul uman se hrănește zilnic este câștigarea de mici sau mari competiții în care este implicat voluntar sau involuntar. Ori de câte ori finalizăm un nivel într-un joc sau reușim un proiect, nivelul de dopamină din creier crește vertiginos. Există chiar aplicații de telefon mobil, de tip „to do list”, care exploatează această nevoie permanentă de joacă și progres prin câștigarea de mici „premii” prin îndeplinirea fiecărui obiectiv. Este un mod extrem de distractiv de a gestiona activitățile zilnice și de a rămâne ancorat în realitate chiar prin joc.

Un creier relaxat funcționează mult mai eficient

Deși în mediul online se discută tot mai mult de surmenajul pe care îl provoacă expunerea prelungită la mediul virtual, în mod paradoxal, „consumul” moderat de jocuri video contribuie la o evidentă destindere și favorizează concentrarea și atenția în special în provocările ce țin de creativitate. Un trend care a pornit din rândul giganților IT și al dezvoltatorilor de aplicații software este acela al relaxării și interacțiunii periodice prin intermediul jocurilor video – studiile au evidențiat o îmbunătățire a capacităților cognitive și în special a creativității.

Succesiunea rapidă de imagini, culori, sunete

Un alt motiv pentru care se pare că jocurile video sunt un stimulent excelent pentru creșterea nivelului de creativitate este succesiunea rapidă a imaginilor care activează anumite secțiuni ale cortexului. În fapt, creierul caută modalități de filtrare a stimulilor și a informației, precum și de gestionare a acestora, proces aflat în strânsă conexiune cu modul în care se dezvoltă ideile. Similar, avalanșa de sunete de diferite frecvențe, tonalități și localizări creează o nevoie a creierului de control a acestui tip de informație, din această nevoie normală de filtrare născându-se idei și soluții noi.

Creativitatea este o componentă importantă a vieții oamenilor și a fost văzută dintotdeauna ca un factor cheie în dezvoltarea continuă a societății umane. Creativitatea este considerată a fi una din cele mai importante zece aptitudini pe care un individ ar trebui să le aibă în epoca post-industrială sau informațională în care trăim. Acesta este motivul pentru care numeroase companii, cercetători, psihologi investesc timp și resurse importante pentru a descifra noi metode de stimulare a acesteia.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Mf23RF8xArY

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro