Timisoara

Cum alegi cadoul potrivit pentru un copil?

Cum alegi cadoul potrivit pentru un copil?

Detalii stire

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
140

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cei mai mulți părinți pot spune, inevitabil, în zilele noastre că odraslele lor au prea multe jucării și nu au nevoie de altele. Dacă, însă, i-am întreba pe copii care ar fi cadoul potrivit pentru ei, nu ar exista stoc suficient la toți producătorii de jucării pentru a-i mulțumi. Totuși, suntem în fața unei sarcini destul de dificile: trebuie să găsim cadoul potrivit pentru un copil. Ce anume i se potrivește? Ce anume își dorește? Cum aleg cadoul potrivit pentru el? Dacă ești în pană de idei sau cauți opțiuni noi, rândurile de mai jos îți explică la ce anume să te uiți pentru a face alegerea potrivită.

Eticheta trebuie să indice o vârstă apropiată de a copilului

Vârsta este cel mai important criteriu în alegerea jucăriei, care este perfectă dacă cel mic o poate întrebuința, tocmai pentru că este potrivită cu nivelului de dezvoltare mentală și fizică. Până la vârsta de 3 ani, copilul este capabil să facă anumite tipuri de activități și se poate concentra doar pe perioade foarte scurte de timp: este preocupat să tragă și să împingă diverse obiecte, să umple sau să golească recipiente. Îl atrag jocurile, atât împreună cu adulții, cât și alături de alți copii, pentru a descoperi noi experiențe.

În general, de la 3 animașinuțele electrice sunt preferatele copiilor, pentru că înțeleg rapid cum să controleze vehiculul și astfel se pot bucura de senzațiile pe care acesta le oferă. După această vârstă, copilul are mai multă putere și îndemânare, își dorește independența și preia inițiativa în a face diverse activități. În funcție de puterea lui de înțelegere și control, jucăriile pot fi mai complexe sau mai simple. Astfel, o jucărie pentru o vârstă mai mare va fi ignorată de cel mic, fiindcă e posibil să îl plictisească, ori chiar să o ignore total, iar o jucărie prea simplă pentru un copil mare va fi doar ceva neinteresant.

Jucăria trebuie să fie sigură!

Pentru ca jucăria să reprezinte o sursă de bucurie și distracție, aceasta trebuie să fie, în primul rând sigură, nu un posibil motiv de accidentare. În cazul celor foarte mici, care au tendința de a introduce în gură orice obiect, o jucărie care are componente de dimensiuni reduse, ce pot fi detașate, reprezintă un risc potențial la fiecare utilizare. Chiar copiii mai mari – extrem de curioși din fire – se pot accidenta dacă jucăriile pe care le folosesc nu sunt potrivite pentru vârsta lor sau nu au calitatea adecvată pentru a putea fi utilizate.

Spre deosebire de adulți, care au capacitate de discernământ și experiența necesară pentru a sesiza potențialul pericol în utilizarea unui obiect, copiii – în special cei de vârste mici – nu au această capacitate și tratează fiecare jucărie sau joc ca fiind ceva absolut sigur. Din fericire, cel puțin în spațiul Uniunii Europene, jucăriile trebuie să aibă certificare UE pentru a fi comercializate, adică să îndeplinească anumite standarde de calitate și siguranță în folosire. Urmărește, așadar, ca darul pe care îl ai în vedere să respecte standardele de calitate necesare unei utilizări sigure și de calitate.

Jucăria trebuie să fie potrivită pentru copil

Acest criteriu presupune înțelegerea destinatarului, a preferințelor și înclinațiilor sale, precum și probabilitatea ca acesta să rămână interesat de cadou și după momentul în care îl primește. De exemplu, prin natura lor, băiețeii vor fi întotdeauna înclinați spre jucării/jocuri tehnice sau războinice: vor prefera mașinuțele, tancurile sau trenurile, vor dori seturi de scule pentru a repara sau construi diverse obiecte. Fetițele, în schimb, au cu totul alte preocupări și vor încerca să-și imite mamele, de cele mai multe ori – așadar, vor fi interesate de păpuși, seturi de gătit sau truse de machiaj și accesorii. Desigur, există suficiente excepții de la aceste reguli generale, iar pentru a le face față este necesar să cunoști suficient de bine situația micului destinatar al darului pe care îl cauți.

În definitiv, cadoul potrivit nu trebuie să fie neapărat scump sau un obiect nemaivăzut. Cea mai importantă este dorința de a-l face fericit pe copil, la care se adaugă câteva informații minime despre vârsta și preferințele acestuia – elemente suficiente pentru a te apropia cu încredere de alegerea optimă.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-obkln