Timisoara

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii

Cum alegi o furcă în funcție de necesități

Cum alegi o furcă în funcție de necesități

Detalii stire

Categorie
Stiri diverse
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
539

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Furca se numără printre cele mai cunoscute unelte, fiind folosită frecvent pentru diferite lucrări agricole, dar și pentru activități gospodărești. Pentru cei mai puțin inițiați, o furcă pare un instrument cât se poate de simplu, însă lucrurile nu stau chiar așa.

La o cercetare mai atentă, vei constata că există mai multe tipuri de furci, fiecare adaptat diferitelor tipuri de activități. Așadar, alegerea unei furci potrivite este mai dificilă decât poate părea la prima vedere, așa că am decis să îți dăm câteva sfaturi în acest sens. În acest material, îți vom prezenta principalele tipuri de furci și activitățile pentru care se pretează, urmând ca tu să decizi care este modelul potrivit pentru nevoile tale.

Furca pentru fân și paie


Se spune că acesta este primul tip de furcă care a apărut din nevoia țăranilor de a manevra fânul cosit de pe câmp. Acesta trebuia încărcat în căruțe și dus în gospodărie unde era descărcat și depozitat sub formă de căpițe, pentru ca apoi să fie dus în grajd pentru hrana animalelor. Pentru că era destul de dificil pentru oameni să facă toate aceste treburi cu mâinile goale a apărut furca pentru fân și paie, denumită și țăpoi.

Primele modele erau construite în întregime din lemn și aveau o coadă lungă prevăzută cu doi dinți în capăt. Mai târziu, au apărut și modelele cu dinți din metal, însă „designul” a rămas același. Furcile pentru fân sunt ușoare și rezistente, neavând nevoie de mai mult de doi dinți dispuși în V sau U pentru a manevra paiele și fânul. Ulterior, pe măsură ce paiele au început să fie depozitate și sub altă formă decât cea de căpițe, a apărut și furca pentru baloți. O astfel de unealtă are doi sau trei dinți, mai lungi decât cei ai furcilor pentru fân și paie, pentru a se putea înfige bine în baloți.

Furca pentru săpat

Furcile din această gamă sunt prevăzute cu 4-6 dinți de formă rotundă sau plată, cu vârfurile bine ascuțite. De asemenea, dinții pot fi drepți sau ușor curbați, iar coada este lungă. Astfel de furci sunt folosite pentru afânarea solului înainte ca acesta să fie săpat, dar și pentru a sonda terenul în vederea eliminarii pietrelor și rădăcinilor. Totodată, sunt bune și pentru fertilizarea terenului, introducând cu ajutorul său îngrășămintele în sol. Furcile pentru săpat sunt foarte eficiente chiar și în pământul înghețat, însă nu pot fi folosite pe suprafețe foarte întinse. Din acest motiv, se utilizează cu precădere în grădină.

Furca pentru pietriș

Este mai puțin utilizată în activități agricole sau în grădină, fiind un model adaptat în mod special pentru construcții. Furca pentru pietriș are 8-10 dinți solizi, apropiați între ei, cu vârfurile aplatizate. Este folosită frecvent în lucrările de amenajare a terasamentelor de cale ferată, însă este eficientă și în lucrările de amenajare a curților sau a căilor de acces.

Furca pentru gunoiul de grajd

Gunoiul de grajd este cel mai bun îngrășământ natural astfel că mulți gospodari îl folosesc în acest scop după ce îl iau din adăposturile animalelor. Pentru a-l muta dintr-un loc în altul și a-l împrăștia apoi pe câmp, au nevoie de un model de furcă special adaptat, ținând cont de faptul că acest material este destul de greu. Furca pentru gunoiul de grajd are 4-6 dinți solizi, cu o formă concavă pronunțată, datorită căreia capătul seamănă cu o cupă. Această formă permite preluarea unei cantități mari de material, iar coada lungă face furca destul de ușor manevrabilă.

Nu trebuie să te iei doar după denumirea fiecărui tip de furcă, pentru că uneltele din gama respectivă pot fi folosite și pentru alte tipuri de activități decât cele sugerate de numele lor. Cel mai important este să studiezi caracteristicile fiecărui model în parte, și astfel îți va fi ușor să găsești tipul de furcă de care ai nevoie.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/instrument-gradina-forke-furca-4958040/

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro