Timisoara

Cum alegi un sistem de încălzire în pardoseală eficient: sfaturi de la ingineri

Cum alegi un sistem de încălzire în pardoseală eficient: sfaturi de la ingineri

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
85

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sistemele de încălzire în pardoseală sunt o alternativă la radiatoarele clasice și te pot ajuta să economisești atât spațiu interior, cât și energie. În plus, modul în care căldura radiază de jos în sus asigură un nivel suplimentar de confort: creșterea temperaturii va avea loc uniform în toată camera. Totodată, căldura nu va migra rapid către tavan, ci va rămâne la un nivel ideal pentru ca întregul tău corp să se bucure de echilibru termic. Un alt avantaj este nivelul de mentenanță redus necesar după finalizarea instalării și punerea în funcțiune a sistemului.

Dacă vrei să te bucuri de toate aceste avantaje cât mai curând, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi un sistem de încălzire în pardoseală eficient.

Explorează sursele de energie alternativă


Pentru a economisi energie suplimentar, este indicat să nu te bazezi doar pe gaz sau electricitate pentru încălzirea apei care circulă prin sistemul instalat. O alternativă utilă atât pentru a reduce cheltuielile de întreținere, cât și pentru a proteja mediul înconjurător este reprezentată de pompa de căldură pentru încălzire în pardoseală. Este preferabil un model aer-apă de temperatură scăzută care poate contribui inclusiv la răcirea locuinței în timpul verii și prepararea apei calde menajere.

O astfel de pompă extrage căldura din aerul exterior cu ajutorul evaporatorului pentru ca, mai apoi, utilizând compresorul, condensatorul și vanele de expansiune să transfere acea căldură către sistemul de încălzire în pardoseală disponibil. Toate aceste componente esențiale pentru buna funcționare a unei pompe de căldură aer-apă sunt incluse într-o unitate exterioară și una interioară și utilizează un agent frigorific.

Combinația dintre o astfel de pompă și un sistem de încălzire în pardoseală este ideală pentru că pompa funcționează eficient la temperaturi mai scăzute care sunt suficiente pentru a încălzi uniform o casă printr-o rețea de țevi instalate sub pardoseală. De regulă, radiatoarele clasice au nevoie de o temperatură a apei circulate mai mare pentru a încălzi corespunzător spațiile în care sunt montate.

Alege un tip de pardoseală adecvat


Anumite tipuri de pardoseli sunt mai bune conductoare de căldură decât altele. În general, unei pardoseli din piatră îi va trebui mai mult timp să se încălzească decât uneia din lemn prelucrat, dar va menține căldura pentru mai mult timp. Grosimea pardoselii este un alt factor care influențează timpul necesar pentru a beneficia de încălzirea dorită.

Totodată, dacă decizi să optezi pentru un finisaj pe bază de gresie, este important să alegi un tip de adeziv care este flexibil. Tipul de substrat este un alt factor important. Spre exemplu, un substrat din cherestea permite pierderi de căldură mai semnificative decât unul din beton. În plus, în special în cazul camerelor mai expuse la variațiile de temperatură exterioare, este importantă și izolarea podelei, nu doar a pereților și a tavanului. Prezența izolației poate îmbunătăți eficiența sistemului și cu peste 50%.

Utilizează un termostat


Pentru a putea maximiza eficiența sistemului de încălzire în pardoseală dorit și după instalarea sa, este important să îl combini cu un termostat. Astfel vei putea stabili un program de încălzire zilnic care favorizează atât nivelul de confort experimentat, cât și eficiența sistemului. Modelele de termostat disponibile variază, motiv pentru care este important să-l alegi pe cel care se potrivește cel mai bine cu stilul tău de viață.

Poți opta inclusiv pentru termostate Bluetooth sau smart care permit un control mai rapid și facil al sistemului, oferindu-ți șansa de a stabili un anumit program personalizat pentru întreaga săptămână. Totodată, vei putea controla anumite funcționalități utilizând comenzi vocale și vei putea monitoriza mai atent consumul de energie.
Sistemele de încălzire în pardoseală pot asigura o încălzire uniformă a spațiului și sunt dezirabile mai ales pentru că presupun încălzirea apei la temperaturi mai joase. Poți spori suplimentar eficiența prin utilizarea pompelor de căldură aer-apă de temperatură scăzută, izolarea și finisarea corespunzătoare a pardoselii și utilizarea unui termostat adecvat.