Timisoara

Cum este produs vinul dulce?

Cum este produs vinul dulce?

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 4 saptamani si 5 zile
Apartine de
ClickBrainiacs
Vizualizari
67

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Nu sunt multi cei care stiau ca in China exista in urma cu cateva decenii un obicei de a adauga in vin sucuri precum Sprite pentru a le indulci si pentru a le face mai prietenoase pentru cei care nu erau mari impatimiti ai bauturii. Pentru unii ideea parea inovativa, pentru altii era considerata total nepotrivita. Totusi, in ziua de azi acest obicei a disparut aproape complet in conditiile in care multi producatori de vinuri si-au concentrat atentia si asupra celor dulci. Iubitorii de vinuri dulci ar trebui sa stie ca exista mai multe metode pentru obtinerea lor, iar fiecare dintre acestea au rezultate diferite.

Intreruperea fermentarii


Una dintre cele mai comune este aceea de intrerupere a fermentarii prin indepartarea drojdiilor care transforma zaharul in alcool. Pe aceasta cale se obtin vinuri cu o concentratie alcoolica mai scazuta. Adaugarea de alcool pentru fortificarea vinului poate duce la oprirea fermentarii, iar aceasta este o tehnica prin care, de regula, se obtin vinurile dulci Muscat. Astfel, exista si vinuri cu o concentratie ridicata de alcool, dar care, totusi, sunt dulci, foarte aromate si reprezinta o adevarata placere cu fiecare pahar.

Componenta dulce in amestec


Pentru a indulci amestecul, se poate adauga o componenta dulce, cum ar fi sucul de struguri nefermentat, dar nu zahar. Folosind aceasta metoda, unele vinuri dulci sunt produse in Germania si Italia.

Concentratia zaharului in struguri


De obicei, vinurile dulci de inalta calitate se obtin din struguri care acumuleaza pe cale naturala o anumita cantitate de struguri. Acest proces de concentrare poate avea loc prin trei variante: prin uscarea strugurilor, permitand mucegaiului nobil sa accelereze evaporarea apei sau prin congelarea strugurilor.

Un vin care merita incercat de oricine este Ricioto, fiind un vin rosu dulce italian facut din struguri uscati. Are gust de sirop cu arome de cafea, tutun si note de miere, este corpolent, bine echilibrat si cu arome foarte intense. Trebuie descoperit si Tokaji Aszu care este facut din struguri nobili afectati de putregai si are note de marmelada. Deoarece vinurile de putregai nobil se obtin din struguri recoltati manual, implica costuri ridicate ale fortei de munca, iar acestea sunt adesea scumpe.

Cine prefera un vin autentic romanesc merita sa se orienteze catre cele produse de Crama Budureasca, iar Cabernet Sauvignon din gama Origini este unul care nu trebuie ratat. Nu sunt multe vinuri rosii dulci de inalta calitate care sa fie produse in Romania, insa acesta chiar este o exceptie. Pentru obtinerea sa, strugurii se culeg tarziu, la final de noiembrie, tehnica necesara pentru ca acestia sa poata acumula pe cale naturala cantitati mari de zahar, de circa 280 grame/litru.

Strugurii sunt vinificati apoi in dulce pentru obtinerea unui vin de desert deosebit si s-a dispus maturarea sa pentru o perioada de aproape un an. S-au folosit baricuri de stejar romanesc si frantuzesc in vederea obtinerii gradului de complexitate dorit. Cucereste prin culoarea sa rubinie, seducatoare, este dens, bine structurat si se deschide cu arome de mure zemoase, ardei si note fine de piper si stejar. La gust predomina murele si afinele, iar finalul se concentreaza pe accentele de ciocolata, totul fiind bine sustinut de taninuri foarte bine integrate.

Cabernet Sauvignon din gama Origini este un vin de desert foarte bun si poate fi servit ca atare, insa se dovedeste a fi ideal si langa prajituri pe baza de ciocolata sau fructe. Mai mult, cei care iubesc combinatiile dulce si sarat il pot servi impreuna cu branzeturi, insa pentru ca vinul sa isi arate toate calitatile se recomanda consumul sau la o temperatura intre 15 si 17 grade.