Timisoara

Cum îngrijești vița-de-vie pentru o recoltă bogată: 5 sfaturi utile

Cum îngrijești vița-de-vie pentru o recoltă bogată: 5 sfaturi utile

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
301

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vița-de-vie este unul dintre simbolurile românești, culturile de vie fiind deja recunoscute în țara noastră. Și, cu toate că nu sunt pretențioase, acestea au nevoie să fie îngrijite și să li se asigure un mediu propice creșterii, pentru a da rod. Vița-de-vie produce, de departe, cea mai mare cantitate de struguri atunci când are soare din belșug și când butucii săi sunt susținuți cu ajutorul spalierilor. Vei avea nevoie de spalieri pentru viță de vie de cea mai bună calitate, fiindcă greutatea proprie a viei crește pe măsură ce aceasta se dezvoltă și rodește.

Asigură-i condiții optime de dezvoltare

Creează un mediu propice dezvoltării viei, asigurându-i, cel puțin în primii trei ani, condiții optime de dezvoltare. Via nu va rodi din primul an, însă, asigurarea condițiilor optime este esențială pentru viitorul recoltei. Via iubește lumina naturală și căldura de la soare și va avea nevoie să fie expusă direct, pentru a se bucura de aceste condiții. Din acest motiv, plantarea butucilor de vie în zonele în care nu există umbră reprezintă o alegere perfectă pentru o recoltă bogată.

Adoptă un sistem de irigare potrivit

Deși via se dezvoltă cel mai bine în condiții aproape caniculare, ea va avea totuși nevoie de apă. Din acest motiv, asigurarea unui sistem de irigare care să ofere solului umiditatea necesară reprezintă un considerent de bază atunci când vine vorba de vie. Sistemele de irigare moderne oferă posibilitatea de a uda via fără prea mult efort, chiar dacă sursa de apă nu este tocmai aproape, iar efectul este cel de stropire, de curgere gravitațională a apei, similar ploii.

Alege spalieri de calitate

Trebuie să ai în vedere acest aspect încă de la început, din faza de plantare a viei, pentru că aceasta se extinde foarte mult, mai ales în primii trei ani. Susținerea este foarte importantă deoarece strugurii, în creșterea lor, vor determina și creșterea greutății proprii a viei. În primii ani de creștere, este nevoie de spalieri speciali pentru vie, care să stabilească și direcția de creștere a plantei, astfel încât aceasta să capete o formă cât mai agreabilă.

Verifică solul, înainte de plantare

Solul este foarte important, întrucât caracteristicile acestuia se reflectă în calitatea strugurilor. Un sol nisipos sau unul care absoarbe apa în mod treptat s-ar putea să fie exact ceea ce trebuie pentru culturile de vie. De multe ori, însă, acest lucru depinde și de soiul viei plantate. Verifică, periodic, frunzele și rădăcinile Bolile și dăunătorii pot face, de multe ori, probleme în ceea ce privește viile, iar mana este principala problemă. Fii atent la substanțele folosite la stropitul viei, deoarece unele pot să nu fie compatibile cu aceasta.

Deși nu este tocmai pretențioasă, vița de vie are nevoile ei, când vine vorba despre creștere și dezvoltare. Țara noastră oferă o multitudine de locuri în care via poate fi plantată, la nivel profesionist, pe terenuri ample, expuse căldurii și luminii solare. Vița-de-vie este însă și o plantă excelentă pentru proprietarii de grădini, care o folosesc nu doar pentru struguri, ci și pentru a decora frumos grădinile, sau pentru un plus de umbră și răcoare pe timpul verii.

Sursa foto: unsplash.com/photos/tq2ClHwDbD8