Timisoara

Cum îți alegi sursa de apă potabilă?

Cum îți alegi sursa de apă potabilă?

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Vizualizari
113

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Apa este esențială oricărui organism, fiind implicată în multe procese fiziologice, astfel că este extrem de important să alegem cu atenție lichidul folosit pentru consum. Iată care sunt criteriile de care îți recomandăm să ții cont atunci când alegi apa de băut:

Sursa apei


Apa îmbuteliată are o aromă particulară, în funcție de locul din care este extrasă, motiv pentru care se recomandă ca acesta să fie aflat la depărtare de zonele industriale. De pildă, apa bună la gust de la La Fantana este o apă plată de izvor care provine din Tălmaciu, județul Sibiu. Se caracterizează prin îmbinarea echilibrată a sărurilor de calciu și magneziu, și un nivel redus de sodiu. Aceasta este recomandată consumului zilnic chiar și persoanelor care urmează un regim alimentar hiposodat, cum este cazul celor care se confruntă cu hipertensiune arterială. Cea carbogazoasă provine dintr-o regiune muntoasă din Serbia, Mitrovo Polje, o zonă situată la 2000 de metri, bogată în pini și stejari și aflată la depărtare de orașe.

Nivelul pH-ului


PH-ul reprezintă „potențialul de hidrogen” și se referă la măsura pe care o are concentrația de ioni dintr-o substanță. Acesta indică măsura în care un fluid sau un țesut este mai alcalin sau mai acid, iar starea de sănătate optimă este reflectată de echilibrul pH-ului.

Valorile pH-ului se încadrează între 0 si 14, astfel [1]:

  • Apa acidă are pH-ul sub 7. Cele mai acide substanțe au pH-ul 0;
  • Apa alcalină are pH-ul 8 sau peste această valoare. pH-ul cuprins între 8 și 14 are caracter bazic(alcalin);
  • Apa cu pH-ul 7 este considerată neutră, deoarece nu este nici acidă, nici alcalină.

Se recomandă ca apa pe care o consumi să aibă pH-ul cuprins între 6.5 și 9.5. [1]

Sistemul de îmbuteliere


Atunci când îți alegi sursa de apă pentru consum, ține cont și de modul în care aceasta este depozitată. Pentru a putea fi ținută în condiții optime, se recomandă să verifici dacă sticlele în care este îmbuteliată sunt așezate în cutii speciale care feresc apa de expunerea la razele soarelui. De asemenea, este ideal ca sticlele să aibă un sistem foarte bun de sigilare astfel încât microorganismele să nu pătrundă atunci când recipientele sunt desfăcute și resigilate de fiecare dată când bei din apa respectivă.

Sistemul de livrare


Dacă nu dorești să îți încarci portbagajul autoturismului propriu cu baxuri de apă sau bidoane de mari dimensiuni și să depui efort pentru a le transporta de la mașină în locuință, optează pentru o sursă de apă potabilă ce oferă livrare până la ușă. În acest mod, vei primi apa acasă, transportată în condiții optime, fără să îți faci griji în legătură cu vreun aspect. În unele cazuri, există și posibilitatea de a plăti ambalajele o singură dată, urmând ca următoarele să fie gratuite, în schimbul returnării recipientelor goale. Ia în calcul și sistemul de livrare al apei.

Ține cont de preferințele tale, dar și de recomandările noastre atunci când îți alegi sursa de apă potabilă! Dacă ai nevoie de un regim alimentar care necesită aport specific de minerale, de pildă, conținut redus de sodiu, citește cu atenție etichetele și verifică mineralele pe care le conține apa respectivă ca să te asiguri ca o achiziționezi pe cea adecvată necesităților organismului tău!

Sursă de referință:
1. Cirino, Erica. “Ph of Drinking Water: Acceptable Levels and More.” Healthline, Healthline Media, 30 Mar. 2019, healthline.com/health/ph-of-drinking-water#TOC_TITLE_HDR_1, accesat la 13 noiembrie 2022.

Sursă foto: shutterstock.com