Timisoara

Cum îţi dai seama care sunt anvelopele potrivite pentru maşina ta?

Cum îţi dai seama care sunt anvelopele potrivite pentru maşina ta?

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
420

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Înlocuirea anvelopelor este o măsură de siguranţă, având în vedere importanţa acestor consumabile pentru maşina ta. Pe lângă sezon şi dimensiuni mai sunt şi alte caracteristici a căror cunoaştere te ajută să cumperi mai eficient. Pentru a alege modelul potrivit trebuie să ţii cont de numărul de kilometri pe care îi parcurgi şi de condiţiile de vreme şi infrastructură în care circuli cel mai mult.

Cum alegi dimensiunea potrivită

Anvelopele potrivite trebuie în primul rând să se potrivească cu maşina ta. Pentru aceasta trebuie să cunoşti dimensiunile roţilor tale. Aceste informaţii le regăseşti în cartea de identitate a vehiculului, în cartea tehnică sau pe flancul anvelopelor echipate pe maşina ta. Atenţie dacă ai două seturi de anvelope: cele de iarnă pot fi diferite de cele de vară. Pentru a oferi randament bun la temperaturi mari, gumele de vară au balon mai mic şi sunt montate pe jante mai mari, de 17 inchi sau mai mult. La polul opus, pneurile de iarnă au nevoie de un flanc mai mare, deoarece şi materialul din care este fabricat este mai consistent. Astfel, jantele pe care se montează trebuie să fie mai mici, de 15 sau 16 inchi. În afară de diametrul jantei, pentru a comanda un set de anvelope potrivite trebuie să mai cunoşti lăţimea benzii de rulare în milimetri şi dimensiunea flancului cauciucului.

Astfel, cauciucurile cu marcajul de tip 195 / 65 / R15 au o bandă de rulare lată de 19,5 centimetri, un raport procentual dintre banda de rulare şi înălţime de 65% şi un diametru interior de 15 inchi, cu anvelopă de tip Radial, cel mai comun.

Premium, medii sau de buget

Producătorii de anvelope se împart în trei mari categorii, în funcţie de calitate şi preţ. În vârf regăseşti numele premium precum Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Hankook, Michelin sau Pirelli. Orice anvelopă premium are garanţia unui brand de tradiţie, cu milioane de clienţi mulţumiţi şi maşini de lux echipate chiar din fabrică. În clasa de mijloc se află producători precum Barum, BFGoodrich, Falken, Firestone, Fulda, Kleber, Kumho, Nokian, Vredestein sau Yokohama, de foarte bună calitate la un preţ decent. Cauciucurile de buget au preţuri foarte bune, însă randamentul în timp este mai scăzut. Dacă ai un buget limitat, poţi alege un set de anvelope second hand de la Dez.ro din categoria premium, construite pentru a rula mult peste media producătorilor din clasa economică.

De vară, de iarnă sau all season

De cele mai multe ori, în ţara noastră cauciucurile se schimbă de două ori pe an, înaintea sezoanelor rece şi cald. Din punct de vedere legal, obligatorii sunt doar anvelopele de iarnă, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe segmente de drum public acoperite de zăpadă, gheaţă, polei sau alte derivate. În acest caz, specificul locului în care locuieşti, lucrezi sau circuli cel mai des este definitoriu. În cea mai mare parte a ţării se respectă anotimpurile, cu veri călduroase şi ierni temperate. Pentru a alege cel mai bun tip de anvelopă trebuie să ţii cont de mai mulţi factori. Spre exemplu, dacă locuieşti într-un oraş şi foloseşti maşina pentru vacanţe la munte în sezonul rece, este esenţial să ai cauciucuri de iarnă. În schimb, pentru un autovehicul de oraş, cu care mergi doar la serviciu în mediul urban, un set de pneuri all season este suficient.

Cunoaşterea condiţiilor de infrastructură în care te vei deplasa te ajută să achiziţionezi eficient tipul de anvelope de care ai nevoie. În funcţie de buget poţi alege producătorul, din clasa premium, medie sau economică. Alegerea între cauciucuri de vară, de iarnă sau all season o vei face ţinând cont de cât de grele sunt iernile în zona în care locuieşti sau lucrezi.

Sursa foto: pixabay.com/photos/winter-tires-tire-service-auto-2861853/