Timisoara

Cum să eviți pierderea accidentală a datelor de pe telefon

Cum să eviți pierderea accidentală a datelor de pe telefon

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
363

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Telefonul nu mai este demult doar un aparat cu care vorbim la distanță, ci un device complex, în care păstrăm informații variate, de la poze cu familia sau mesaje la date de acces sau fișiere importante pentru activitatea profesională. Pierderea datelor este un lucru care se poate întâmpla oricui, cu urmări serioase asupra vieții noastre. Reacția imediată este, bineînțeles, panica. Încerci în toate modurile să îți recuperezi informațiile, instalezi aplicații care par de ajutor în acest demers, pierzi mult timp, iar apoi cauți un service unde speri ca problema să se rezolve rapid. Pentru a nu avea astfel de probleme, cel mai bine este să eviți pierderea accidentală a datelor de pe telefon. Există câteva moduri prin care poți face asta și pe care ți le prezentăm în rândurile care urmează.

Din ce cauză se pierd datele de pe telefon?

Pentru a învăța să evităm pierderea accidentală a datelor din memoria telefonului, este important să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru. Cele mai comune cauze sunt:

  • Resetarea setărilor din fabrică. O resetare poate duce la pierderea tuturor datelor din telefon, inclusiv a contactelor, mesajelor și a imaginilor. Totuși, resetarea nu presupune ștergerea definitivă a informațiilor, astfel că le poți recupera.
  • Componente defecte. Anumite piese se pot defecta în timp sau ca urmare a unor șocuri sau condiții de utilizare improprii.
  • Viruși sau alte forme de infectare digitală. Virușii pot șterge datele de pe telefon sau le pot face inaccesibile utilizatorului. Deseori, în schimbul recuperării lor se solicită bani.
  • Apă sau alte lichide care ajung în interiorul telefonului. Chiar dacă multe telefoane sunt rezistente la apă, un aflux prea mare sau o zonă prin care aceasta poate ajunge în telefon duce la afectarea temporară sau definitivă a circuitelor, care are ca efect uneori și pierderea datelor.
  • Accesarea din greșeală a funcțiilor de ștergere. Se întâmplă să ștergem din greșeală anumite fișiere, iar uneori aceasta este definitivă.
  • Scoaterea improprie a cardului micro SD. Din cauza grabei, se poate întâmpla să scoatem în mod greșit cardul micro SD din telefon și să îl afectăm. Și introducerea unui card cu probleme poate duce la afectarea datelor din telefon.

Cum eviți pierderea accidentală a datelor din telefon?

Efectuează cu regularitate un backup

Backupul este o metodă foarte bună pentru prevenirea pierderii mesajelor, contactelor, imaginilor și a altor tipuri de date din memoria telefonului. Totuși, în cazul unor defecțiuni majore ale telefonului, ca urmare a lovirii, scurtcircuitelor sau a afectării unor funcții vitale, backupul se poate dovedi inutil.

Folosește o aplicație de tip cloud

Stocarea datelor importante într-un cloud este o soluție salvatoare și facilă. În plus, multe dintre acestea oferă gratuit un spațiu generos, solicitând sume suplimentare abia după depășirea unui volum mare de informație.

Nu face fotografii și nu filma când bateria este aproape descărcată


La unii utilizatori, folosirea funcțiilor video cu bateria aproape descărcată poate duce la pierderea datelor din telefon. Acest lucru se întâmplă rar și este legat de afectarea circuitelor electrice din telefon.

Analizează de două ori înainte să ștergi date

Un moment de încetinire a telefonului sau neatenția ne poate face să selectăm un fișier greșit pentru ștergere sau să apăsăm fără să vrem pe “delete”. Același lucru se poate întâmpla când lăsăm telefonul pe mâna copiilor sau a unor persoane nefamiliarizate cu folosirea acestuia.

Instalează un antivirus


Protecția în fața amenințărilor online este esențială pentru păstrarea datelor. Instalează un antivirus și actualizează-l constant pentru a fi sigur că telefonul tău nu va fi infectat cu viruși care ar putea afecta datele.

Folosește telefonul cu atenție

Evită șocurile, lichidele sau orice condiție care poate afecta telefonul. Nu te grăbi când scoți carduri de memorie din telefon și nu folosi mișcări violente. Afectarea sa poate duce la dispariția definitivă a unor informații importante.

Pierderea accidentală datelor din telefon este o problemă comună, care te poate afecta când te aștepți mai puțin, așa că aplică sfaturile noastre pentru a evita ca acest lucru să se întâmple.

Sursa foto: pexels.com/photo/wood-fashion-sunglasses-love-4662961/