Timisoara

Cum sa inchei cat mai avantajos un contract de inchiriere?

Cum sa inchei cat mai avantajos un contract de inchiriere?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 ani si 1 saptamana
Vizualizari
608

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Va mai trece ceva timp pana sa te „inhami” hotarat la cumpararea propriei case, asa ca, deocamdata, varianta la indemana este cea a inchirierii unui spatiu potrivit in care sa locuiesti. Si pentru ca acest demers sa fie unul cat mai bine realizat, sa te avantajeze pe cat posibil, trebuie sa ai in vedere respectarea catorva aspecte, astfel incat contractul de inchiriere sa-ti aduca satisfactie.

Astfel, prima etapa este evident cea in care iti cauti apartamentul pentru inchiriere, fie ca este vorba despre spatiul destinat locuitului sau in care urmeaza sa iti desfasori activitatea profesionala, vezi birouri de inchiriat in Timisoara.

Dupa o incursiune temeinica in lumea ofertelor imobiliare si odata ce te-ai oprit intr-un final la varianta pe care o consideri cea mai potrivita, aici avand propriile criterii, care tin de zona, vecinatate, etaj, dotari, parcare si bineinteles pret, nu ramane decat sa discuti serios cu proprietarul apartamentului pe care iti doresti sa-l inchiriezi.

In acest sens, va trebui sa incheiati impreuna un contract de inchiriere, numit si locatiune. Nu este obligatoriu un act oficial, poate fi suficienta si o intelegere privata intre partile implicate, respectiv chirias si proprietar, in cazul in care acest lucru este posibil si se mizeaza reciproc pe buna credinta a semnatarilor.

Asa ca cel mai corect este ca acea intelegerea respectiv contract de inchiriere sa contina clar obligatiile si drepturile corespunzatoare atat chiriasului, cat si proprietarului, fieacare luandu-si angajamentul ferm sa le respecte pe cele care ii revin.

De asemenea, trebuie stabilita clar valoarea chiriei lunare, fara ca proprietarul sa o creasca atunci cand are el chef, fara justificari realiste. O chirie crescuta din senin iti poate da dreptul sa refuzi s-o platesti, fara a se considera ca ai incalcat contractul sau sa risti ca acesta sa fie reziliat.

Trebuie atentie sporita si citirea tuturor clauzelor, iar daca ceva te nemultumeste, acum e momentul pentru negocieri cu proprietarul, deci inainte de a semna. Totodata, este bine de stabilit de la inceput cum se procedeaza in cazul unor defectiuni in apartament, in cazul in care tu te vei ocupa de remediere sa ti se reduca aceasta cheltuiala din valoarea chiriei, in cazul in care proprietarul nu preia imediat aceasta responsabilitate care ii revine in mod normal.

Stabilirea duratei preavizului, in cazul renuntarii la contract, de asemenea, trebuie convenita de la inceput, pentru a se evita orice surprize neplacute mai tarziu.

Autor