Timisoara

Cum să-ți organizezi eficient pivnița

Cum să-ți organizezi eficient pivnița

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Vizualizari
281

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Pivnița este folosită de mulți proprietari ca spațiu de depozitare în care păstrează, de-a valma, tot felul de vechituri de care nu se îndură să se despartă, dar, pe care nici nu prea au de gând să le mai folosească vreodată. În aceste condiții, puțini sunt cei care reușesc să vadă potențialul acestui loc pe care l-au lăsat să devină unul neîngrijit și neprimitor.

Astfel, un beci inteligent amenajat poate fi transformat într-un atelier, un studio de înregistrări, un mini cinematograf sau spațiu de joacă și chiar într-o cameră de locuit. Trebuie doar să dai dovadă de imaginație și să îți identifici necesitățile, pentru a transforma pivnița întunecată într-o încăpere sută la sută utilizabilă. Dacă ți-am captat, măcar puțin, atenția, după ce vei afla pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a eficientiza la maximum acest spațiu, îl vei privi cu mai multă atenție.

Scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie

Organizarea pivniței începe cu un inventar al lucrurilor depozitate aici și cu o selecție riguroasă a celor de care mai ai nevoie. E foarte posibil ca majoritatea obiectelor adunate în pivniță să nu-ți mai fie de nici o trebuință și va trebui să scapi cumva de ele, pentru a putea profita de spațiul pe care acestea îl ocupau inutil.

Organizează lucrurile pe care le păstrezi

În același timp, organizează, pe categorii, obiectele de care mai ai nevoie și găsește-le un loc în beci. Cele utilizate mai des trebuie să fie în zone ușor accesibile, în timp ce lucrurile pe care le folosești mai rar își au locul în zone în care să nu „te împiedici” tot timpul de ele.

Verifică hidroizolația

Odată ce ai eliberat spațiul de lucrurile inutile, asigură-te că hidroizolația este în perfectă stare, pentru că nu vrei să te trezești cu infiltrații, imediat ce ai pus totul la punct. Hidroizolarea pivniței are caracteristicile sale specifice, fiind diferită de cea din alte zone ale locuinței, cum ar fi hidroizolarea băilor sau a acoperișului. În afară de betonul impermeabilizat, folosit la turnarea fundației, se folosesc și membrane bituminoase, membrane bentonitice, cordoane hidroexpandabile pentru rosturi și benzi din PVC. Verifică starea acestor materiale, și, dacă observi ce e nevoie de reparații, consultă oferta de hidroizolații a magazinelor de profil și comandă tot ce ai nevoie.

Idei de amenajare


Cum spuneam, o pivniță poate primi și o altă destinație, în afară de cea de spațiu de depozitare, cele mai populare soluții fiind:

Spațiu de relaxare

Beciul poate deveni refugiul tău, după o zi dificilă la birou sau într-un weekend cu vreme mohorâtă, care te ține în casă. De asemenea, spațiul de relaxare poate fi folosit de întreaga familie, iar pentru asta ai nevoie de o canapea comodă sau mai multe fotolii, un televizor, un playstation, o masă pentru jocuri de societate și orice alt accesoriu care te ajută să te simți bine.

Birou de lucru


Când îți iei de lucru pentru acasă și ai nevoie de liniște pentru a te putea concentra, pivnița poate fi refugiul ideal, unde nu te deranjează nimeni. Pentru asta trebuie să instalezi aici un birou de lucru, un raft cu dosare și alte documente de care ai nevoie, un scaun ergonomic și, mai ales, un sistem de iluminare corespunzător.

Cinematograf la tine acasă

Este una dintre cele mai ingenioase soluții, avantajul său fiind acela că este și foarte ușor de pus în practică. Nu ai nevoie decât de un proiector, un ecran și fotolii confortabile pentru membrii familiei. Opțional, poți adăuga și un sistem audio surround, un aparat de făcut popcorn și un mic frigider cu răcoritoare.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai des întâlnite destinații pentru o pivniță, însă, totul ține de imaginația și nevoile tale astfel că ai mână liberă să îți amenajezi acest spațiu după propriile preferințe.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/gospodarie-acasa-subsol-interioa83-862595/