Timisoara

Cum să-ți schimbi cariera? Top 7 sfaturi pentru succes

Cum să-ți schimbi cariera? Top 7 sfaturi pentru succes

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
564

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Nesiguranța actualului loc de muncă, rutina zilnică, lipsa provocărilor sau dorința de a obține un salariu mai mare, îi fac adesea pe mulți să-și dorească o schimbare în carieră. Totuși, nu există o rețetă pentru găsirea unui job ideal în cel mai scurt timp, fapt pentru care majoritatea celor care au nevoie de o reconversie profesională renunță chiar înainte de a demara procesul propriu-zis. Potrivit specialiștilor în resurse umane, atunci când vrei să faci tranziția către un alt loc de muncă trebuie să pui la punct o strategie clară de acțiune.

Ca să îți venim în ajutor, îți propunem mai departe câteva sfaturi ce te pot ghida spre reușită:

1. Formează-ți o idee clară asupra noilor obiective

Indiferent care sunt motivele pentru care te-ai decis să-ți schimbi locul de muncă este important ca pe mai departe să știi ce așteptări ai de la un nou job. Stabilirea unor obiective profesionale te poate ajuta să afli de ce ai nevoie pe plan profesional pentru a fi mulțumit. De exemplu, poate că vrei să te muți într-un oraș mai mare precum Timișoara, iar asta înseamnă că trebuie să analizezi atât plusurile cât și minusurile schimbării. Caută locuri de muncă în Timișoara pe bestjobs.eu și vezi dacă variantele găsite se potrivesc țelului tău ori dacă te încadrezi cu educația sau experiența cerute în noua carieră.

2. Stabilește dacă deții abilități necesare acestei schimbări

Succesul profesional poate îmbrăca multe forme, de aceea este necesar să știi că una este să-ți urmezi pasiunea și alta e să fii realist și să nu uiți că pentru fiecare job ai nevoie de anumite abilități. În momentul în care îți schimbi cariera, va trebui să înveți mai mult și să fii în permanență implicat într-un proces de cercetare. Abilitățile dobândite până acum îți vor fi de ajutor, dar dacă vrei ceva în plus trebuie ca și tu să oferi mai mult.

3. Identifică domeniul de activitate potrivit

Acordă atenție sectorului în care îți dorești să lucrezi pentru că, odată luată decizia de a te reprofila, s-ar putea să-ți fie dificil să mai dai înapoi. În cazul în care ai observat că mare parte din experiența acumulată până în prezent ți-ar putea fi de folos și pe mai departe, înseamnă că nu vei porni chiar de la zero într-un nou domeniu. Analizează-ți capacitățile și ține cont de ceea ce îți face plăcere în plan profesional înainte de a te îndrepta spre un anumit domeniu de activitate.

4. Investește în dezvoltarea profesională și personală

Dacă ai identificat deja varianta potrivită pentru tine, pregătește-te mai bine pentru domeniul în care îți dorești să lucrezi. Participă la cursuri, seminarii și conferințe sau apelează la tutorialele online prin intermediul cărora poți avea acces chiar și la instituții de prestigiu din afara țării. De asemenea, te poți orienta către companiile care investesc în programele de training și de reconversie profesională.

5. Leagă conexiuni utile

Networking este cuvântul de bază pentru cei care vor să-și schimbe locul de muncă, indiferent dacă este vorba de același sector de activitate sau unul nou. Vorbește cu prietenii și cunoscuții, explică-le mai multe despre intențiile tale profesionale și încearcă să afli ce se cere pe piață în domeniul pe care l-ai vizat sau în alte sectoare care prezintă interes. Nu uita că o rețea de contacte este deosebit de valoroasă când vine vorba de planul profesional.

6. Află ce compromisuri ești dispus să faci

Uneori, schimbarea carierei vine la pachet cu anumite compromisuri. Poate fi vorba despre un program de lucru prelungit, deplasări în țară ori în străinătate sau alte lucruri care nu îți permit să fii aproape de familia ta. Stabilește dacă satisfacțiile financiare merită diferite sacrificii. În funcție de prioritățile din viața ta, gândește-te ce ești dispus să faci pentru a putea evolua pe plan profesional.

7. Adresează-te unui recrutor

O persoană specializată va ști întotdeauna să te îndrume pe un drum bun, mai ales că prin prisma meseriei sale se confruntă adesea cu astfel de situații. În cazul în care simți că această decizie este dificilă pentru tine, un profesionist va ști în ce direcție să te orienteze ca să cunoști succesul profesional.

Gândește în perspectivă și analizează foarte binele motivele care te determină să-ți schimbi cariera, determină-ți potențialul și obiectivele profesionale pe care îți dorești să le îndeplinești. Nu te da bătut și înarmează-te cu multă răbdare pentru că un proces de reconversie profesională este adesea de lungă durată.