Timisoara

Anunt Diamant PFS Cleaning

PFS Cleaning Timisoara - curatenie industriala in Timisoara, Craiova, Targu Jiu, Turnu Severin, Oradea, Arad - alpinism utilitar, vanzare produse curatenie, curatenie pentru birouri, curatenie pentru hale, curateniedupa constructori, spalat mocheta cu monodisc
https://pfscleaning.ro

Cum se pune diagnosticul in sindromul de tunel carpian

Cum se pune diagnosticul in sindromul de tunel carpian

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Apartine de
Plum Media
Vizualizari
762

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sindromul de tunel carpian este o neuropatie cauzata de compresia nervului median in timp ce trece prin tunelul carpian al incheieturii mainii. Se manifesta clinic prin tulburari senzitive si motorii in teritoriul de distributie a nervului carpian (median), care cauzeaza limitari functionale in activitatile zilnice ale pacientului.

  • Este cea mai frecventa neuropatie de compresie a membrului superior, reprezentand 90% din totalul neuropatiilor.
  • Simptomele timpurii ale sindromului de tunel carpian includ amorteala, parestezii si durere. Acestea apar de obicei cu o oarecare variabilitate, in degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si in jumatatea radiala a degetului inelar. Durerea poate iradia (propaga) in bratul si chiar in umarul mainii afectate. Odata cu progresia bolii, pot aparea slabiciune in mana, scaderea coordonarii motorii fine, neindemanare si atrofie a muschilor mainii.
  • Cu un diagnostic si un tratament stabilit de un medic specialist in chirurgia mainii, pacientii cu sindrom de tunel carpian se pot vindeca usor, recapatandu-si functia mainii, fara a se mai confrunta cu simptomele deranjante.

Diagnosticul in sindromul de tunel carpian

Ce este un diagnostic?

Diagnosticul este un termen care se refera la o concluzie a unor examinari clinice si teste paraclinice. Examinarea si testele medicale au ca scop definirea starii patologice a pacientului, adica descoperirea bolii. Pentru confirmarea diagnosticului de sindrom de tunel carpian, se efectueaza urmatorii pasi, in ordine cronologica:

Consultatia

Primul pas corect care se poate face pentru un diagnostic precis este cererea ajutorului unui specialist in chirurgia mainii. In cadrul consultatiei, medicul va pune intrebari legate de frecventa, evolutia si gravitatea fiecarui simptom in parte, precum si de impactul acestora asupra activitatilor profesionale si cotidiene. Apoi, medicul va efectua cateva examene clinice ale mainii pentru a obiectiviza relatarile pacientului. Aceste teste au rolul de a provoca simptomele STC, in asa fel incat medicul sa poata confirma sau infirma boala. Cele mai comune teste clinice pentru diagnosticarea bolii sunt testul Durkan si testul Phalen.

Examinarile paraclinice

Examinarile paraclinice sunt necesare pentru certitudinea diagnosticului si prognosticului. Acestea pot include studii electrofiziologice – EMG si VCN. EMG (electromiografia) se realizeaza pentru a obtine imagini complexe ale nervului median, cu date exacte despre gradul de afectare. VCN (viteza de conducere nervoasa) arata cat de repede se misca impulsul nervos. Acesta este un test obligatoriu pentru un diagnostic precis de neuropatie focala de nerv median.

Ecografia este un alt test paraclinic necesar in diagnosticarea sindromului de tunel carpian. Aceasta arata starea sau forma anatomica a nervului median, scotand in evidenta schimbarile structurale din cadrul tunelului carpian. De asemenea, in cadrul ecografiei se pot observa variatiile de diametru ale nervului median in tunelul carpian.

Tratamentul sindromului de tunel carpian In urma culegerii informatiilor cu ajutorul examinarii clinice si a testelor mentionate mai sus, specialistul in chirurgia mainii (Unul dintre cei mai buni din tara poate fi gasit pe Bestetic.ro) va explica pacientului atat diagnosticul cat si prognosticul afectiunii. Ca atare, va stabili si un tratament adecvat. Pentru cazurile incipiente de STC, tratamentul va fi nechirurgical, constand in purtarea unei orteze pe incheietura mainii, medicamente cu rol antiinflamator, injectii cu corticosteroizi si fiziokinetoterapie.

Cazurile grave de STC pot fi tratate doar prin interventie chirurgicala, aceasta constand in sectionarea structurii fibroase a ligamentului carpian transvers si marirea in felul acesta a calibrului canalului, in asa fel incat sa se elimine presiunea care se exercita asupra nervului median.

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro