Timisoara

Daniel Vighi – Istoria din cutia de pantofi

Daniel Vighi – Istoria din cutia de pantofi

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 8 ani si 3 luni
Vizualizari
10648

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 19 octombrie 201317:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

În data de 19 octombrie, de la ora 17, vă invităm la lansarea cărții Istoria din cutia de pantofi, cel mai nou titlu semnat Daniel Vighi, apărut la editura Cartea Românească. Cu acest prilej vor avea loc lecturi ale autorului urmate de o dezbatere publică despre starea patrimoniului istoric al Timișoarei. Evenimentul va avea loc la la Salonul Vega din Bastion.

Istoria din cutia de pantofi este fascinanta calatorie a Povestașului din prezentul banal și meschin, în timpuri cu parfum oriental și imperial, pe care posteritatea e pe cale să le șteargă definitiv din memoria culturală a două orașe din vestul țării: Timișoara și Lipova. Printre personajele istorice ale cărții, misticul derviș Husein din Gračanica cerșește la Poarta Azapului din Timișoara, iar cu pomana primita hrănește vrăbiile ce i se așază pe turban. Tot pe atunci, pașa Mehmet intră cu calul în mănăstirea franciscană din Lipova și-l obligă pe călugărul minorit de acolo să-i cânte la drăcia cu pedale și tuburi căreia ghiaurii îi spun orgă. Apoi, săli pline la stralucitoarele reprezentații de operă, baluri fastuoase și tragedii de culise. În turneu în Transilvania, membrii orchestrei lui Strauss-fiul sunt luați drept tâlhari de drumul mare, deghizati în muzicieni... și multe alte istorii nemaiauzite dintr-o lume ascunsă în ziduri și arhive, aflate în pericol iminent, în așteptarea Povestașului și a curiosului său ascultător.
„Ceea ce țineți în mâna este un pistol-mitralieră Akaem bun pentru gherila apărării patrimoniului istoric urban a două orașe amenințate: Timișoara și Lipova. Autorul cărții duce lupta aceasta, iar gloanțele sunt proza, ca detonator, și documentul istoric, ca praf de pușcă. Trag nădejde ca, după ce veți citi cartea, o să priviți îngăduitori bietele vechituri ce ne însoțesc viața pe care o ducem mai mult la mall și la fast-food. Numai că acolo ești niciunde. Printre dărăpănăturile istoriei te afli întotdeauna undeva. Important este să pricepi asta!” (Daniel Vighi)
Daniel Vighi, prozator și eseist, aparține generației literare a anilor ’80. Profesor de literatură română contemporană la Universitatea de Vest din Timișoara. Printre cărțile publicate: Povestiri cu strada depozitului (proză scurtă, 1985), Însemnare despre anii din urmă (roman, 1989), Valahia de mucava (eseuri, 1996), Insula de vară (roman, 1999), Misterele Castelului Solitude sau despre singurătate la vreme de iarna (roman, 2004), Onoarea și onorariul (eseu, 2007), Cometa Hale-Bopp (proză scurtă, 2007).

Acest eveniment este organizat în parteneriat cu Asociația Piața Unirii din Timișoara, Ariergarda, Ambulanța Culturală și Librăria online Arcana.

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta