Timisoara

De ce este importantă calitatea hârtiei pentru copiator

De ce este importantă calitatea hârtiei pentru copiator

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 3 luni si 14 ore
Vizualizari
458

Voteaza & Distribuie

Prezentare

De cele mai multe ori, calitatea unui afiș sau a unui flyer depinde de calitatea hârtiei folosite. Chiar dacă designul este inedit, iar culorile sunt puternice, hârtia de copiator poate schimba total calitatea unui material printat. Tocmai, de aceea, îți venim în ajutor cu unele sfaturi, astfel încât să alegi hârtia potrivită pentru imprimanta ta, ca să printezi materiale de calitate, așa cum îți dorești.

Cât de importantă este calitatea hârtiei pentru copiator

Atunci când alegi hârtia pentru copiator, trebuie să ții cont de mai mult aspecte, nu doar de prețul acesteia. De multe ori, un preț ridicat al unui top de hârtie A4 nu reflectă neapărat și calitatea acestuia. Tocmai de aceea, criteriile care fac diferența în ceea ce privește calitatea hârtiei sunt: opacitatea, textura, grosimea și luminozitatea. În cazul imprimantelor color există mai multe tipuri de hârtie, cum ar fi cea lucioasă, pentru imprimarea flyerelor, mai groasă, pentru imprimarea cataloagelor, sau hârtia pentru imprimare foto. Tocmai, de aceea, este important să alegi hârtia de copiator potrivită nevoilor tale.

Cum alegi hârtia pentru copiator

Dacă vrei să alegi cea mai bună hârtie pentru copiator, trebuie să te ghidezi după cele mai importante criterii: opacitate, grosime, textură și luminozitate. În general, hârtia A4 pentru copiator cu grad mic de opacitate nu este potrivită pentru printarea față-verso, deoarece textul se va imprima și pe partea cealaltă. Prin urmare, opacitatea este un indicator de calitate extrem de important, mai ales în cazurile în care vrei să tipărești față-verso.

În ceea ce privește grosimea, aceasta este corelată cu greutatea hârtiei și se măsoară în grame pe metru pătrat. De exemplu, o hârtie mai groasă are o opacitate mai mare, așa că poate fi considerată de calitate. De obicei, în mediul office este folosită hârtia de 80g/mp, pentru că se pliază mult mai ușor pentru diverse scrisori sau documente, fiind potrivită atât pentru imprimarea laser, cât și inkjet. Însă, există și hârtie pentru copiator de 90g/mp, sau chiar și de 100g/mp4 (deja se poate vorbi despre carton).

Un alt aspect important în ceea ce privește alegerea hârtiei pentru copiator este textura acesteia; mai exact, senzația pe care ți-o creează foaia la atingere. Există modele cu textură fină, aspră, granulată, mată sau lucioasă. Tocmai, de aceea, trebuie să alegi modelul potrivit, în funcție de informația pe care dorești o printezi. De exemplu, hârtia cu aspect lucios este mult mai potrivită pentru flyere sau pentru o copertă de revistă, deoarece atrage atenția mult mai ușor. În schimb, hârtia fină este cea mai potrivită pentru imprimantele clasice inkjet sau cu laser.

Luminozitatea este un alt criteriu pe care ar trebui să îl iei în calcul, pentru că acesta îți arată cât de albă este hârtia. Cu cât hârtia A4 are un nivel de luminozitate mai bun, cu atât contrastul va fi mai evident și textul poate fi citit mai ușor. În general, media luminozității pentru hârtia de copiator este de 92, însă, cea de calitate superioară are o luminozitate, care variază între 96 și 97.

Un alt detaliu de care poți ține cont poate fi ambalajul hârtiei de copiator, unde vei regăsi mereu diverse calificative acordate în funcție de modul de tipărire. Spre exemplu, unii producători își clasifică hârtia de copiator în funcție de modul de tipărire pe care îl vei folosi: laser sau inkjet. De aceea, ar fi ideal să iei în calcul recomandările producătorului, astfel încât să obții printuri de o calitate superioară.

Cele mai bune modele de hârtie pentru copiator

Dacă vei ține cont de principalele criterii de selecție, îți va fi foarte ușor să alegi un top de hârtie copiator A4 de calitate, pentru imprimanta ta. Spre exemplu, pentru tipărirea scrisorilor sau a documentelor oficiale, poți alege un model de hârtie premium. Aceasta este netedă la atingere, are un nivel de luminozitate ridicat și o opacitate de 95%, care o face ideală pentru imprimarea față-verso.

Așadar, atunci când alegi hârtia pentru copiator, trebuie să te gândești, în primul rând, la calitatea materialelor printate. Un afiș trebuie să aibă culori vii, o scrisoare are nevoie de un scris bine evidențiat și de un contrast clar, în timp ce o copertă are nevoie de o anumită strălucire. Ținând cont de sfaturile oferite, îți va fi mult mai ușor să alegi cea mai bună hârtie pentru imprimanta ta.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Sf2TRU7ShO8