Timisoara

De ce mii de români și-ar putea pierde locul de muncă în 2019?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
789

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Majorarea salariului minim brut pe economie va deveni o problemă pentru angajatori. Majorările salariale și criza forței de muncă îi va determina probabil să facă reduceri de personal din cauza lipsei banilor. Angajatorii sunt cei care suportă majorările salariale. În timp, aceste majorări vor afecta salariații dar și mediul de afaceri, în diverse domenii – asigurări, bănci, industria energetică, gaze, petrol, construcții, servicii, industria hotelieră, etc.

Salariul minim va crește diferențiat, în funcție de vechimea în muncă și nivelul studiilor. Guvernul a decis deja acest lucru la data de 9 noiembrie 2018 prin modificările aduse Codului Muncii. Anul viitor, de la 1 ianuarie 2019 salariul minim va fi majorat la suma de 2.350 lei, destul de mică având în vedere inflația. Va fi un salariu minim diferențial de 2.350 lei pentru angajații cu studii superioare și cu vechimea în muncă de cel puțin 15 ani. La un salariu brut de 2.350 lei, angajatul va primi în mână suma de 1.413 lei.

Această majorare salarială este mică, este anulată de inflația mare. În plus, majorarea salarială va duce și la creșterea prețurilor și deci nu se poate spune că este o creștere salarială bună. Românii vor vedea rapid că salariul majorat nu le ajunge atunci când vor avea de plătit facturi mai mari și vor fi nevoiți să cumpere produse mai scumpe. Cu siguranță creșterea salariului minim va avea efect și asupra prețurilor.

Prin această măsură se vor pierde numeroase locuri de muncă și se va încuraja munca la negru. Patronii vor mări salariile la unii angajați și vor reduce numărul locurilor de muncă pentru a compensa cheltuielile pe care le au.

Din cauza modificărilor de salarizare anunțate pentru anul 2019, vor fi reduceri de personal în ministere și la ANAF. Guvernul a anunțat că prin eliminarea posturilor vor dispărea multe funcții de conducere și posturi vacante. Se vor desființa 4 143 de posturi bugetare și nebugetare, posturi care fac parte din 21 de ministere și ANAF. Dintre acestea peste 3 000 sunt de la Fisc.

Conform noii organigrame anunțate:

  • În Ministerul Sănătății numărul maxim de posturi este de 317
  • În M.A.E. numărul maxim de posturi este de 2 421, iar pentru serviciul exterior este de 1 483
  • În Ministerul Justiției numărul maxim de posturi este de 390
  • În Ministerul Tineretului și Sportului numărul maxim de posturi este de 138
  • În Ministerul Educației Naționale numărul maxim de posturi este de 458
  • În Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale numărul maxim de posturi este de 178
  • În Ministerul Energiei numărul maxim de posturi este de 231
  • În Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale numărul maxim de posturi este de 13 999
  • În Ministerul Finanțelor Publice numărul maxim de posturi este de 1 815.

În România, patronii intenționează să aducă forță de muncă din străinătate. Aducerea de personal din străinătate trebuie să se facă în condiții de legalitate, deși poate intenția unora este de a angaja străini în mod clandestin. Posibilele țări de unde se dorește aducerea de muncitori sunt Pakistan, Japonia, China, Tailanda, India, Serbia, Ucraina și altele.

Mulți dintre patroni vor deschide afaceri în alte țări unde forța de muncă este mai ieftină. Antreprenorii preferă să deschidă afaceri la vecinii bulgari deoarece în această țară taxele sunt mai mici, cota unică de impozitare este de 10% pe profit, în România fiind de 16%. În Bulgaria TVA-ul se recuperează trimestrial, iar birocrația este mai scăzută ca în România. Antreprenorii care doresc să-și deschidă afaceri în Bulgaria, pot afla toate aspectele legate de legislație și înregistrarea de firme sau reprezentanțe comerciale la cabinetul avocatului Denislav Marinov care oferă servicii de consultanță clienților români, bulgari sau străini.

În România taxele sunt mari, salariile sunt prea mici, joburile se schimbă des, de aceea oamenii suferă de stres, anxietate și depresie. Românii nu mai au încredere în viitor și vor pleca în continuare din România.